Sony-hackere afslører skuespilleres dæknavne

Gerningsmændene bag et omfattende tyveri af data fra Sony Picture Entertainment har igen lagt flere gigabyte hemmeligheder om film og skuespillere frit ud på nettet.

Jessica Alba skal til at finde et nyt dæknavn, da hendes nuværende, »Cash Money«, er blevet lækket. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De dårlige nyheder vil ingen ende tage for Sony Picture Entertainment (SPE).

Ukendte gerningsmænd, som står bag hackerangrebet på filmproduktionsselskabet, der kom i offentlighedens søgelys for knap to uger siden, har lækket en ny portion af den stjålne data på internettet.

I første ombæring blev blandt andet fem film lækket i begyndelsen af december. Den ene var den biografaktuelle »Fury« med Brad Pitt i hovedrollen, som hurtigt blev delt og downloadet flittigt og ulovligt.

De fire andre film har først biografpremiere i 2015, men fik altså en noget tidligere premiere i cyberspace allerede nu. Alene af den grund er hackerangrebet ifølge flere kilder allerede en kostelig affære for SPE.

Cash Money må skifte navn

Men der var mere end film at komme efter for hackerne, som senest har udgivet 40 gigabyte data med blandt andet hemmeligheder om kendte skuespilleres telefonnumre og de dæknavne, de benytter sig af på rejser.

Jessica Alba må derfor nu finde på noget andet end »Cash Money«, som ifølge britiske Daily Mail har været skuespillerens yndede dæknavn. Det samme gælder Rob Schneider, som angiveligt også er kendt som »Nazzo Good«.

Også Tom Hanks, Natalie Portman, Clive Owen, Jude Law og Daniel Craig må nu finde på nye falske navne, når de eksempelvis ønsker at tjekke ubemærket ind på hoteller.

Udover dæknavnene og telefonnumrene er emailkorrespondancer mellem ledende ansatte i SPE og eksempelvis George Clooney også blevet lækket.

Men det er ikke bare kendisserne i SPEs kartoteker, som lider overlast af datatyveriet. I alt er oplysninger om op mod 47.000 ansatte og tilknyttede personers lønninger, personnumre og adresser lagt online. Dertil kommer manuskripter til endnu ikke indspillede film, budgetter og detaljer omkring sagsanlæg.

Nordkorea i søgelyset

Hvem der står bag det omfattende hackerangreb er uvist, men en eller flere personer har under navnet Guardians of Peace (GOP), Fredens Vogtere på dansk, taget ansvar for angrebet. GOP har i den forbindelse sendt flere advarsler til SPE og filmselskabets ansatte, som hackerne på dårligt engelsk opfordrer til at sætte en stopper for udgivelsen af filmen »The Interview«, som med James Franco og Seth Rogen i hovedrollerne efter planen får premiere i foråret 2015.

Filmen er en komedie om to journalister, som under dække af at ville lave et interview med Nordkoreas leder Kim Jong-Un forsøger at snigmyrde ham i stedet. Denne detalje har fået flere til at spekulere i, om Nordkorea står bag hackerangrebet mod SPE.

Men selv om lederskabet i Nordkoreas hovedstad Pyongyang ifølge britiske The Telegraph offentligt har taget afstand fra filmen og afskrevet den som »formålsløs terrorisme« og lovet »nådesløse modtræk«, peger ingen konkrete beviser på nuværende tidspunkt på, at nordkoreanske hackere skulle stå bag.

Som det amerikanske magasin Wired tilføjer, vil det i givet fald være første gang, at statslige hackere lækker stjålen information på denne måde. Det ligner heller ikke regeringssponserede forbrydere at præsentere sig selv med et bombastisk hackernavn som 'Guardians of Peace' og sende dårligt formulerede advarsler med billeder af skeletter.

»Hvis det lyder usandsynligt [at Nordkorea står bag, red.], er det fordi, det formentlig er det,« skriver Wired.

Udover de utallige gigabyte data med film er der ifølge flere sikkerhedskilder grund til at tro, at den ondsindede data, som hackerne inficerede Sonys it-systemer med, har indbyggede funktioner til at lave omfattende ødelæggelser af både infrastruktur og data på det inficerede netværk.

Skaderne og ikke mindst regningen for hackerangrebet for Sony Picture Entertainment er endnu ikke opgjort.