Sommerlys udløser selvmord i Grønland

En svensk undersøgelse af selvmord i Grønland viser, at der er en udpræget tendens til, at mange af selvmordene begås i sommermånederne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stik mod det man plejer at sige om vintermørke og depression, så er det sommerlyset, som driver folk til selvmord. Det viser en svensk undersøgelse af selvmord på Grønland.

Det er en forskergruppe på Karolinska Instituttet, som konkluderer, at sommerlys får antallet af selvmord til at stige drastisk.

Karin Sparring Björksten, der har ledet undersøgelsen, har gennemgået alle selvmord på Grønland fra 1968 til 2002. Her fandt hun en markant tendens i sommermånederne og med flest selvmord i juni måned, hvor solen brænder længst.

Tendensen er mest udpræget i den nordlige del af Grønland. Her blev 82 procent af selvmordene begået i de lyse måneder.

Tilsvarende undersøgelser fra Norge og Finland underbygger den svenske undersøgelses antagelse, at det er sollyset, der øger antallet af selvmord.

Undersøgelsen udelukker, at alkohol er årsagen. Her fordeler det grønlandske forbrug sig jævnt hen over året. Derimod kan for lidt søvn i de lyse måneder være en udløsende faktor.

- Har man anlæg for psykiske problemer, kan det blive meget værre, hvis man sover dårligt, siger Björksten til avisen Svenska Dagbladet.

/ritzau/