Sommerfugleeffekten i Torino

En psykiater er gået i gang med at genetablere bestanden af sommerfugle i den norditalienske storby som led i en på én gang praktisk og poetisk terapi for sine patienter.

Foto: RONALD WITTEK

Le farfalle var efterhånden blevet noget, som indbyggerne i Torino kun fik at spise. Med en sauce bestående af piemontesisk ricottaost, tomat og persille eksempelvis, eller al limone med citronsaft, fløde, skalotteløg og lidt skinke.

De rigtige sommerfugle, der har givet navn til den populære pastatype, var derimod så godt som forsvundet fra den nordvestitalienske storby – fordrevet af forurening og fraværet af grønne områder. Og når man på det seneste igen har kunnet se de farvestrålende og skrøbelige insekter flakse omkring i den centrale Torino-bydel Borgo San Paolo, er det takket være psykiateren Giorgio Gallino.

Gallino, der arbejder i et lokalt lægecenter, kalder sit projekt for »Sommerfuglenes motorvej«. Det går i al sin enkelhed ud på at øge bestanden af to planter, som er livsvigtige for insekterne – fennikel, i forbindelse med forplantning, og lavendel som fødekilde.

Begge er almindeligt forekommende og lette at dyrke i Piemonte-regionen, og Gallino har de seneste måneder sørget for, at der er blevet plantet en masse af dem ud i Borgo San Paolos haver og parker samt på altaner hos lokale, der har sagt ja til at deltage i projektet. Alt sammen med hjælp fra skolebørn samt – ikke mindst – fra Gallinos patienter. For selv om psykiateren tydeligvis går rundt med en lille entomolog i maven, handler projektet langtfra kun om insektvelfærd og naturbeskyttelse.

»Når patienterne går rundt i kvarteret og taler med de lokale om at have planter stående på altanen, hjælper det dem med at forholde sig til en omverden, der samtidig får udfordret sine fordomme om psykisk syge ved at være i kontakt med dem,« siger Gallino til avisen La Stampa.

Det er den ene side af sagen. Den anden er mere poetisk og hænger sammen med, at sommerfuglen i en række kulturer – fra aztekernes Mexico over kelternes Irland og til det antikke Grækenland – var et magtfuldt symbol på forvandling, ikke mindst i psykisk og åndelig forstand.

»Sommerfugle gennemgår en række forvandlinger. Ikke alle er smukke at se på, men de er intense og sker i samspil med omverdenen,« forklarer psykiateren og fortsætter:

»Der er mange paralleller til folk med psykiske lidelser, og vores arbejde handler om at vise, at alt kan blive forvandlet til noget smukt.«

En pointe, der muligvis vil gå hen over hovedet på nogle indbyggere i Torino. Men også de kan nu igen glæde sig over fra tid til anden at se en lille sommerfugl flyve fra blomst til blomst og fra skjul til skjul.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa