Somalisk talsmand: Vi har tabt første generation

Ekstremistisk religiøst netværk med bred indflydelse er årsag til, at somaliske unge opdrages til at vende ryggen til det danske samfund. Øjeblikkelig reaktion er nødvendig for at redde den nye generation, mener somalisk talsmand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de mest fremtrædende og erfarne somaliske talsmænd i Danmark, Mohammed Gelle, formand for Somalisk Netværk, slår nu alarm over udviklingen blandt den yngre del af de herboende 17.000 dansk-somalierne.

»Jeg føler afmagt. Jeg føler, at slaget er tabt for den nuværende generation af 18-20 årige og fremefter. Det er dem, der har den højeste kriminalitet og går i den forkerte retning,« siger Mohammed Gelle.

Religiøst opdraget

At det er gået så galt, skyldes, at den religiøse og kulturelle opdragelse af børn og unge fra de mest ressourcesvage somaliske familier gennem flere år har ligget i hænderne på et religiøst ekstremistisk netværk med selvlærte imamer, ældreråd og foreningsformænd, mener han.

Netværket består ifølge Gelle af en inderkreds på 20-25 personer med et endnu større netværk med op mod 100 personer under sig:

»Men det er tusindvis af mennesker, som de har social kontrol over,« vurderer han.

»Rundt om i storbyerne har de fået skabt lokaler, der fungerer som en slags væresteder, hvor mange af de ressourcesvage mødes. Somaliere med mange børn og enlige mødre, der ikke har andre steder at gå hen. På den måde er det lykkedes for disse mennesker at få social kontrol over gruppen,« siger Mohamed Gelle, der betegner folkene i netværket som religiøse manipulatorer med internationale forbindelser.

Styrer miljøet benhårdt

Terrorforsker Magnus Rans­torp fra det Svenske Forsvarsakademi, der også følger udviklingen i Danmark tæt, vurderer ligeledes, at visse imamer i det somaliske miljø er meget dominerende og samtidig har direkte kontakter til hjemlandet.

»De somaliske imamer styrer moskemiljøet hårdt og har en ganske fremtrædende rolle. De er meget indflydelsesrige og spiller på de somaliske klanstrukturer og familiestrukturer, hvilket gør, at de kan udøve en stærk indflydelse på en stor gruppe familier. Derfor har imamerne - ikke alle, men nogle - en høj status og har derfor også koblinger ned til Somalia,« siger han.

Ranstorp tilføjer, at det derfor er nødvendigt, at myndighederne i høj grad forsøger at støtte de gode kræfter i det somaliske miljø, der arbejder for at holde de unge væk fra de radikale miljøer.

Samme budskab kommer fra Mohammed Gelle, der i årevis selv har forsøgt at være i dialog med de radikale kræfter i miljøet, men kalder dem »den største bremseklods« for integrationsarbejdet. For at redde den nye generation af dansk-somaliere skal myndighederne nu sørge for at skabe alternativer til de religiøst styrede væresteder.

»Det, der bekymrer mig mest lige nu, er den næste generation. Den første generation føler jeg, at vi har tabt.« siger Mohammed Gelle og pointerer, at halvdelen af de herboende somaliere er under 18 år gamle.

Somaliere skal støttes

Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, opfordrer det somaliske miljø til selv at komme med konkrete bud på initiativer.

»Det er vigtigt, at vi politisk bakker op om kræfterne i det somaliske miljø, der tør tage et opgør med de mørkemænd, som tager fat i de unge.

Der er en betydelig sum penge i satspuljemidlerne, så det handler om en effektiv måde at bruge dem på, og jeg tror, det er kærkomment, at det somaliske miljø selv kommer på banen, for de har en større indsigt. Det er en svær udfordring, for der er åbenbart behov for en særlig radikaliseringsindsats i forhold til somaliere, men det er vigtigt, at vi ikke stigmatiserer en hel nationalitet,« siger han.