Som pige løb hun fra døden – nu hædres »napalmpigen« med international pris

I 1972 flygtede hun fra bomber og napalm i Vietnam, idet en fotograf tog det ikoniske billede, der gik verden rundt. Nu hædres hun for sin indsats for forsoning og for at hjælpe børn i krig.

Hvad blev der af »napalmpigen«, der i 1972 løb for sit liv i landsbyen Trang Bang i Vietnam? Mandag modtog hun den prestigefyldte fredspris i Dresden i Tyskland – det er tiende gang, at prisen uddeles. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robin van Lonkhuijsen/Ritzau Scanpix

»Jeg ville dø.« Det husker Kim Phuc, der i 1972 som niårig nøgen løb for livet, efter at napalm havde ødelagt hendes tøj og hud. Det Pulitzerprisbelønnede fotografi blev et symbol på Vietnamkrigens rædsler.

Først da Kim Phuc 14 måneder og 16 operationer senere vendte hjem fra hospitalet, blev hun klar over, at billedet var gået verden rundt.

»På billedet var jeg nøgen og fortvivlet. Det ønskede jeg ikke, og jeg skammede mig,« har Kim Phuc siden fortalt.

47 år efter hædres hun nu med den prestigefyldte Dresden-Preis. Blandt tidligere modtagere er en af Sovjetunionens forhenværende ledere Mikhail Gorbatjov.

Hædres for sin indsats for børn

»Kim modtager ikke prisen, fordi hun var offer, men fordi hun som offer selv har modsat sig hadet.«

Sådan lød det fra prisjuryen, da den 55 årige Kim Phuc i Semperoperaen i Dresden modtog byens fredspris.

Kim Phuc blev i årevis efter Vietnamkrigens afslutning brugt af Vietnam som et levende mindesmærke mod krig. I 1992 fik hun nok og hoppede af under sin bryllupsrejse. Sammen med sin mand, som Kim Phuc mødte, da hun læste medicin i Cuba, benyttede hun en mellemlanding i Canada til at blive i det nordamerikanske land.

Som følge af sine mange ar var hun i mange år overbevist om, at ingen mand nogensinde ville gifte sig med hende.

»Jeg troede ikke, jeg kunne føre et normalt liv,« udtaler Kim Phuc til avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

»Napalmpigen«, der i dag er 55 år, blev mandag hædret med fredsprisen i Dresden. I forbindelse med hædringen har hun udtalt, at børnene på fotografiet mistede alt – bortset fra livet. Tirsdag taler hun for skoleelever og præsenterer sin nye bog i Dredsen. Hun bor i dag i Toronto i Canada. Fold sammen
Læs mere
Foto: SEBASTIAN KAHNERT / AFP / scanpix.

I 2002 oprettede Kim Phuc en fond, der har til formål at bygge skoler, børnehjem og sygehuse til børn i krigszoner.

»At være der for andre, som har oplevet grusomme hændelser i krig, har været en indre og ydre helingsproces,« udtalte Kim Phuc i forbindelse med modtagelse af prisen.

I 1992 hoppede Kim Phuc af til Canada. Inden da blev hun anvendt som et levende mindesmærke mod krig i sit hjemland. Her ses hun i 1978 med et barn i Hanoi. Kim Phuc har siden selv fået to børn. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP / scanpix.

Den dag i dag modtager Kim Phuc laserbehandling for at lindre smerterne fra forbrændingerne, ligesom hun for nogle år siden blev opereret i den tyske by Ludwigshafen.

Kim Phuc har i årevis fungeret som FN Goodwill-ambassadør. Inden hun bosatte sig i Canada, havde hun meget »had i hjertet«.

»Det var først, da jeg lærte at tilgive dem, der dengang havde gjort det imod mig, at jeg igen kunne opleve fred og glæde,« siger hun.

Har accepteret fotografiet

I dag har Kim Phuc lært at leve med fotografiet, men undgår billedet, når hun er alene.

»Jeg havde ikke noget valg, da fotografiet blev taget. I dag er jeg fri, og jeg har et valg og kan bruge fotografiet til at gøre en indsats for freden,« siger Kim Phuc til det tyske nyhedsmedie Deutsche Welle.

Det var den dengang 21-årige fotograf Nick Ut, der reddede Kim Phucs liv, ved at bringe hende til et hospital. Lægerne mente ikke, der var noget at gøre, men Nick Ut insisterede på, at de gjorde forsøget.

Fotografiet var nær aldrig blev vist, idet Associated Press normalt ikke bragte nøgenbilleder. Men på grund af fotografiets nyhedsværdi slap det igennem censuren.

Kim Phuc, napalmpigen og modtager af fredsprisen i Dresden

»At være der for andre, som har oplevet grusomme ting i krig, har været en indre og ydre helingsproces for mig.«


Ud over æren følger der 10.000 euro med fredsprisen fra Dresden. Prisen uddeles op til årsdagen for bombardementet af Dresden 13. februar 1945.

Kim Phuc indfrier i år sin gamle drøm om at åbne et børnebibliotek i den vietnamesiske landsby Trang Bang, hvor fotografiet blev taget.

»Jeg kan leve frit i Canada og føler mig sikker. Men jeg glemmer aldrig min hjemstavn«, siger hun til Der Spiegel.