Som det første land i verden: Italien gør klima til et fag i skolen

En ny lov sikrer, at faget klima bliver indført på samtlige klassetrin i de italienske skoler.

 

Italien bliver det første land i verden, som gør undervisning i klimaforandringer til en lovpligtig del af skoleskemaet.

I en time hver uge skal de italienske skolebørn undervises i grøn omstilling og årsagerne til klimaforandringer. Det nye fag skal undervises på samtlige klassetrin – og vil altså følge eleverne fra de er omtrent seks år gamle, til de fylder 19 år.

Det meldte Italiens undervisningsminister, Lorenzo Fioramonti, ud tirsdag, skriver britiske The Telegraph.

»Borgere i det 21. århundrede skal være bæredygtige borgere,« siger han.

Fioramonti er en del af Femstjernebevægelsen, som sidder i regering i Italien. Partiet har længe haft klimabekymringer som en stor del af sin identitet. Undervisningsministeren har således opfordret skoleelever til at skippe undervisningen for at deltage i klimademonstrationer, hvilket gjorde ham upopulær hos den tidligere konservative regeringspartner, Lega.

Pensum i det nye fag vil være baseret på FNs 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

»Italien bliver det første land i verden, der indfører dette tiltag,« siger ministeren.

Klimaorganisationer i Italien er begejstrede over tiltaget. Vicepræsidenten hos en af Italiens førende miljøorganisationer, Edoardo Zanchini, advarer dog mod at sende ansvaret for at løse klimakrisen videre til børnene.

»Videnskaben fortæller os, at de næste 10 år er afgørende,« siger Edoardo Zanchini fra organisationen Legambiente.

»Vi kan ikke vente på den næste generation.«

Salvinis klimasludder

Indtil for to måneder siden sad Femstjernebevægelsen i regering sammen med Matteo Salvinis højreorienterede Lega-parti. Store uenigheder mellem de to partier førte til regeringens kollaps i september, og Femstjernebevægelsen leder nu landet sammen med socialdemokratiske PD og venstrefløjspartiet Frihed og Lighed.

Salvinis Lega er dog ifølge meningsmålingerne stadig Italiens mest populære parti. Og den tidligere indenrigsminister giver ikke meget for klimaforandringerne. På en kold forårsdag i Milano sagde han i maj ifølge The New York Times:

»Når nu vi snakker om global opvarmning… Vi er midt i maj og savner den globale opvarmning, for det har ikke været så koldt her i Italien i nyere tid. Vi er nødt til at tænde radiatorerne.«

Ifølge undervisningsministeren er det et eksempel på det »sludder«, som undervisningen skal komme til livs.

»Det er den slags, vi ønsker at undgå ved at lære vores børn, at det her er den mest alvorlige udfordring, som menneskeheden nogensinde har stået over for.«