Solstorm aflyser flyafgange i Sydsverige

Partikler fra solen har forstyrret de svenske lufthavne i en sådan grad, at adskillige afgange er aflyst. Københavns lufthavn går dog stort set fri for solstormen.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX SWEDEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En såkaldt solstorm har onsdag aften givet den svenske flytrafik store problemer, skriver Aftonbladet.se.

Solstormen har lige nu standset alle afgange fra lufthavnene i Arlanda, Bromma og Landvetter, og påvirker samtidig flytrafikken i hele Sverige.

Det er dog ikke noget problem for fly, der allerede befinder sig i luftrummet, skriver Aftonbladet.se.

Problemet skyldes såkaldte »soludbrud« eller »solstorme«, der er partikeludladninger fra solen, der har påvirket radarsystemerne i de påvirkede lufthavnes skærme i en sådan grad, at de ikke har kunnet se flyene.

»På nuværende tidspunkt er der ingen afgange fra lufthavnen. Men flyene, som er i luften, har ikke noget problem med at lande,« siger Ulf Wallin fra pressekontoret i Swedavia, der ejer flere svenske flyvepladser, til Aftonbladet. I Københavns Lufthavn mærker man ikke noget til solstormen, og her er seneste melding, at radarsystemet snart kører igen.

»Vi har fået oplyst, at radarsystemerne er på vej op igen. Hvornår de er fuldt funktionsdygtige, ved vi ikke. Det har påvirket trafikken noget, så der kan forventes nogle forsinkelser og eventuelle aflysninger, siger« Lars Lemche fra Københavns Lufthavns presseafdeling og opfordrer passagerer til at holde øje med lufthavnens hjemmeside.

Onsdag aften er der mindre forsinkelser på fem afgange til Stockholm, Oslo og Göteborg fra Københavns Lufthavn, oplyser lufthavnen på sin hjemmeside.