Solidaritets fødested trues af lukning

Den tidligere polske præsident, Lech Walesa, appellerer til EU-Kommissionen for at holde liv i skibsværftet i Gdansk, som i 1980erne dannede rammen for Central- og Østeuropas store og afgørende opgør med kommunismen.

Lech Walesa under strejken på Lenin-skibsværftet i august 1980. Foto: Marek / Reuters Fold sammen
Læs mere

Det polske skibsværft i Gdansk, hvor arbejderne i 1980erne udfordrede den statslige kommunisme ved at danne deres egen frie fagforening Solidaritet og dermed fremskynde afslutningen af Den Kolde Krig, trues af lukning.

Efter at være blevet reddet én gang fra fallit i midten af 90erne er det tidligere Lenin-skibsværft i den polske havneby på ny ved at dreje nøglen om, efter at EU-Kommissionens konkurrence- afdeling har beordret værftet til at lukke to ud af tre tørdokke på grund af ulovlig statsstøtte.

Ifølge EUs konkurrencekommissær, Neelie Kroes, skal værftet betale 192 millioner zloty (ca. 380 mio. kr.) tilbage, som det har fået i ulovlig støtte af den polske regering i de seneste år. Ellers må værftets kapacitet indskrænkes.

Værftets ledelse og den polske regering har advaret om, at det vil medføre lukning af skibsværftet og tab af 3.000 arbejdspladser. I forvejen er langt størstedelen af de polske værfter bukket under i konkurrencen med mere teknologisk avancerede værfter i Vesteuropa og Fjernøsten.

EU burde støtte værftet
Den tidligere polske præsident og modtager af Nobels fredspris Lech Walesa, som i 1980 var frontfiguren i skabelsen af den frie fagforening Solidaritet på værftet i Gdansk, har appelleret til EU-Kommissionen om at vise fleksibilitet.

»EU bør hjælpe os til at gøre skibsværftet mere effektivt, frem for at vi mister det i et politisk spil,« sagde Walesa. EU-Kommissionen ventes at tage sagen op på ny i denne uge, og den risikerer at blive en varm politisk kartoffel i den kommende polske valgkamp før parlamentsvalget i oktober.

Den højrekonservative regering ledet af Kazcynski-brødrene, præsident og premierminister, er endeligt brudt sammen og ligger i meningsmålingerne bagud i forhold til mere moderate borgerlige partier, der er udsprunget af Solidaritets- bevægelsen.

Lenin-skibsværftet i Gdansk var i to omgange genstand for arbejderopstande mod det kommunistiske styre. I 1970 blev en strejke slået ned med hård hånd af den daværende polske regering, hvor politiet dræbte 44 demonstranter i gadekampe.

I august 1980 klatrede Lech Walesa som var blevet afskediget fra værftet på grund af »ulovlig« politisk aktivitet ind over hegnet til værftsområdet og overtalte arbejderne til denne gang at demonstrere fredeligt ved at bruge den polske lovgivning til at skabe deres egen fagforening.

Solidaritet blev i første omgang undertrykt gennem indførelse af en militær undtagelsestilstand året efter, men fagforeningen mistede aldrig sin brede opbakning i den polske befolkning, og i 1989 vandt den det første frie polske valg.

På en del af de gamle værftsområder i Gdansk er der i dag bygget dyre lejligheder, en lystbådehavn og et kulturcenter i håb om, at Gdansk kan markedsføre sig som et turistmål.