Solen bryder så småt gennem skydækket over Det Sydkinesiske Hav

På overfladen er der kold luft mellem Kina og de andre lande omkring Det Sydkinesiske Hav. Men meget tyder på en fredelig løsning, mener Indonesiens tidligere udenrigsminister Hassan Wirajuda.

Kina har krævet, at størstedelen af Det Sydkinesiske Hav, som en meget stor del af verdens skibsfragt sejler igennem, anerkendes som kinesisk territorium. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den anspændte situation i Det Sydkinesiske Hav var på programmet, da Indonesiens forhenværende udenrigsminister, dr. Hassan Wirajuda, forleden var til rundbordsdiskussion i København. Nordisk Institut for Asienstudier ved Københavns Universitet havde inviteret Wirajuda samt repræsentanter fra Statsvidenskab og DIIS til at give et bud på, hvordan den potentielt katastrofale situation kan løses.

Kina har krævet, at størstedelen af Det Sydkinesiske Hav, som en meget stor del af verdens skibsfragt sejler igennem, anerkendes som kinesisk territorium. USA har tidligere sendt krigsskibe til gennemsejling i området for at vise sin støtte til folkeretten, ifølge hvilken havet står til fri brug for alle nationer.

12. juli afviste Den Faste Voldgiftsret i Haag alle kinesiske krav. Beijing har svaret ved helt og aldeles at afvise rettens ord, der faldt ud til fordel for Filippinerne, som har olieinteresser i området. Alligevel mener Wirajuda, at der er grund til forsigtig optimisme.

»Jeg må rose Filippinernes præsident, Duterte, for den afdæmpede måde, han har reageret på dommen. Og at han få dage efter at være kommet til magten sendte sin talsmand – tidligere præsident Ramos – til Beijing for at indlede en dialog,« siger han til Berlingske.

Kina har tidligere bygget kunstige øer med militære installationer på rev og sandbanker i omstridt farvand for at styrke sit territorialkrav, men nu tyder noget på, at Beijing vil udskyde udbygningen af nye rev. Det ser Wirajuda som et tegn på, at Kina trods sine protester accepterer dommen og nu vil finde en løsning, hvor man undgår at tabe ansigt.

»Trods situationen i Det Sydkinesiske Hav handler de omkringliggende lande enormt meget med hinanden. Vi er som nudler i en skål. Vi har så mange fælles interesser, at et enkelt stridspunkt lettere kan neddrosles.«

Amerikanerne holder et vågent øje med situationen, og Wirajuda har en klar favorit ved det kommende præsidentvalg. »Jeg ser helst Hillary Clinton som præsident. Hun har mere forstand på udenrigspolitik og forstår regionen bedre.« Samtidig har Kinas præsident, Xi Jinping, bedre forståelse for USA end sine forgængere, mener Wirajuda: »En fredelig løsning er sandsynlig, fordi den er i alles interesse.«