Soldrevet fly er landet efter historisk jordomrejse

Solar Impulse 2 har tilbagelagt over 40.000 kilometer udelukkende ved at suge energi fra Solens stråler.

Pilots Andre Borschberg (L) and Bertrand Piccard celebrate after their arrival on Solar Impulse 2, a solar powered plane, at an airport in Abu Dhabi, United Arab Emirates July 26, 2016. REUTERS/Stringer Fold sammen
Læs mere
Foto: JACK JABBOUR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Abu Dhabi. Natten til tirsdag dansk tid er der blevet skrevet verdenshistorie.

De to schweizere Bertrand Piccard og André Borschberg er landet i Abu Dhabi i flyet Solar Impulse 2, der udelukkende benytter solenergi som brændsel.

Dermed er en jordomrejse på over 40.000 kilometer afsluttet.

Flyet indledte søndag 17. og sidste etape på sin rejse Jorden rundt, da det lettede fra Kairo i Egypten og satte kurs med Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater.

Den afsluttende flyvning skulle også være den vanskeligste.

Ud over flyveforbudszoner på ruten var det især ventet, at vejrbetingelserne og termikken, luftstrømmenes op- og nedadgående bevægelser, ville give piloten ekstraordinære og svære udfordringer.

Flyet, der er bygget i kulfiber, et stærkt, men let materiale, og spænder 72 meter mellem vingespidserne, holdes i luften helt uden brændstof. I stedet drives det frem af over 17.000 meget tynde solceller.

Flyet har en anslået tophastighed på næsten 150 kilometer i timen. Men normalt tilbagelægger det en distance på 90 kilometer i timen i dagtimerne, mens farten på natlige flyvninger holdes nede på cirka 60 kilometer for at spare på de solopladede batterier.

De to schweiziske videnskabsfolk vil med flyvningen, der blev indledt fra Abu Dhabi ved Den Persiske Bugt 9. marts 2015, påvise, at solenergi kan være en kilde til teknologier, der er nænsomme over for klodens miljø.

/ritzau/