Soldaterne er trænet til at kvæle oprør: I al hemmelighed har Kina fordoblet tropperne i Hongkong

Antallet af kinesiske tropper i Hongkong er i al hemmelighed vokset til en hidtil uset størrelse. De står klar, hvis Hongkongs politi mister kontrol over demonstrationerne.

Demonstranter i Hongkong kaster tåregas tilbage mod politiet ved en demonstration tirsdag. I dag fejrer Kina kommunistpartiets 70-års-fødselsdag, og anledningen markeres også i Hongkong med massive demonstrationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jerome Favre/EPA/Ritzau Scanpix

Det var en helt almindelig rokade. De nye soldater og kampvogne, der i nattens mulm og mørke, rullede ind i Hongkong i slutningen af august, kom blot for at erstatte de soldater, der allerede var der.

Sådan blev det i hvert fald forklaret af den kinesiske regering, som har haft tropper i Hongkong siden 1997. Men det var løgn, skriver Reuters.

Faktisk var det slet ikke en rokade. Det var forstærkning. I al hemmelighed fordoblede Kina antallet af tropper i Hongkong, hvor der i månedsvis har været protester mod Kinas voksende indflydelse i den principielt selvstyrende region.

Hvor der før var et sted mellem 3.000 og 5.000 kinesiske tropper i Hongkong, er der nu et sted mellem 10.000 og 12.000 kinesiske tropper. Ifølge Reuters har der aldrig før været så mange kinesiske soldater i Hongkong.

Og ifølge fem diplomater, der har kendskab til forstærkningen, er der iblandt soldaterne også indsat paramilitære styrker, som er trænet til at kvæle oprør og protestbevægelser nøjagtigt som den, der lever i Hongkong. De paramilitære styrker arbejder direkte under Kinas præsident, Xi Jinping.

Nyheden kommer nøjagtigt som Kina lægger an til en landsfejring af kommunistpartiets 70-års-jubilæum tirsdag, og indbyggerne i Hongkong forbereder sig ligeledes på store demonstrationer i samme anledning. Allerede i weekenden endte demonstrationerne med voldelige sammenstød og tåregas i Hongkong.

Nu tyder alt på, at Kina altså kan tage langt skrappere metoder i brug over for demonstranterne, hvis Xi Jinping ønsker det, og Hongkongs omtrent 30.000 politistyrker mister kontrol over de mange hundredtusindvis af demonstranter, der hver weekend møder op til protesterne.

Hongkongs leder, Carrie Lam – som er udpeget af Kina og i disse dage deltager i jubilæumsfestlighederne i Beijing – har ikke kommenteret historien. Men hun har tidligere udtalt, at hun ikke tror, at Kina vil slå militært ned på demonstranterne. Udenlandske observatører og sikkerhedsanalytikere giver hende ret, skriver Reuters.

Carrie Lam, Hongkongs leder

»Ud over 30.000 mænd og kvinder i politistyrken, har vi ingenting. Virkelig. Vi har ingenting. Jeg har ingenting.«


Men hun har tidligere udtrykt bekymring for, om Hongkongs 30.000 politibetjente er et stærkt nok værn mod byens demonstranter.

»Ud over 30.000 mænd og kvinder i politistyrken, har vi ingenting,« sagde hun ved et møde i august ifølge Reuters.

»Virkelig. Vi har ingenting. Jeg har ingenting.«

Men med 12.000 kinesiske tropper i Hongkong må hun siges at have væsentligt mere end »ingenting« nu. Ifølge Reuters er de mange ekstra soldater blevet udstationeret for det tilfælde, at politiet skulle miste kontrollen over Hongkong.

I fire måneder har indbyggerne i Hongkong demonstreret mod Kinas voksende indflydelse i den tidligere britiske kronkoloni, der i 1997 blev overgivet til Kina som en administrativ region med udstrakt selvstyre. Hongkong skulle styres under devisen »et land, to systemer,« lød aftalen dengang.

Protesterne begyndte som en folkelig modstand mod en ny lov, der skulle bane vej for udlevering af mistænkte til retsforfølgelse på det kinesiske fastland. Det lovforslag er siden helt blevet skrottet, men demonstranterne marcherer fortsat for mere frihed.