Soldater strandet i dansk lejr

En stor del af de tilbageværende godt danske 200 soldater i Irak sidder her til formiddag frustrerede og venter på at komme ud. Deres fly er gået i stykker.

En konvoj med dansk militært isenkram forlader Irak. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

I det skarpe skær fra neonrørene, der lyser den danske Camp Einherjer op i den sorte ørkennat i Irak, var den dybe skuffelse tydelig.

Soldaterne vendte slukørede tilbage fra lejrens luftbase i går aftes efter at skulle have været fløjet til Kuwait, så de kan komme hjem. Men flyet fra Kuwait var gået i stykker, skriver Metroxpress.dk.

Og for de mange soldater, der havde glædet sig til omsider at komme herfra, var det næsten ikke til at bære, at de skulle vente.

»Det virker fuldstændig nytteløst at blive. Vores ting er pakket væk, vi har ikke mere at tage os til. Jeg vil bare hjem,« sagde en af soldaterne frustreret, mens en anden smed sig ned i sofaen i et af fællesrummene for at se fjernsyn uden rigtig at se det alligevel.

Flere af de mere erfarne trak på skuldrene.

»Jeg vil også gerne hjem, men jeg er så vant til, at det her kan ske, så jeg regner aldrig med at komme ud, før jeg er ude,« sagde en af dem til Metroxpress.dk's udsendte i Irak.

Og her til morgen forsøger ledelsen i lejren så at finde alternativer.

For 85 af soldaterne SKAL ud fra lejren i dag. Deres fly fra Kuwait til Danmark afgår i morgen, og det skal de nå. Nu er planen enten, at danskerne kan få lov at låne et fly af USA og flyve til Kuwait.

Eller at de må tage den langt mere besværlige vej og køre til Kuwait. Ikke at der er specielt langt. Men konvojerne skal bevæge sig ad omveje og uforudsigelige retninger for at undgå de hyppige anslag.

Så lige nu håber de ventende soldater på den første løsning.

Angreb er der nu også på lejren.

Morgenvækningen bestod - som sædvanlig at dømme efter kommentarerne fra de andre hernede - af alarm med efterfølgende nedslag af raketter. De kom ikke ind i selve lejren, men rystelserne kunne mærkes i gulvet, som alle straks skal smide sig på, når alarmen går.

Risikoen for personskader er minimale, men raketterne kommer konstant tættere på, fortalte lejrens ledelse her for lidt siden på en morgenbriefing.

Kilde: MetroXpress