Soldater skal blive i Irak trods valgsucces

Selv om valget i Irak gik bedre, end de fleste havde ventet, må de udenlandske styrker blive i Irak i de kommende år, mener danske eksperter.

Glade borgere i byen Najaf fejrede i går spontant søndagens valg ved at dele slik og drikkevarer ud til de forbipasserende. <br>Foto: Qassem Zein/AFP<br> Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om søndagens valg i Irak blev en større succes end ventet og dermed alligevel blev et vigtigt skridt i landets demokratiske udvikling, kan irakerne ikke undvære de amerikansk-ledede udenlandske tropper i landet. Iraks egne sikkerhedsstyrker er ganske enkelt ikke parate til at tage over, og hvornår de bliver det, er umuligt at sige.

»Det er ligesom at forudse vejret ti dage frem,« siger Helle Lykke Nielsen, der er lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet. Hun understreger, at opbygningen af en irakisk sikkerhedsstyrke ikke er gået planmæssigt, og at især terroristerne, der er strømmet til Irak fra andre lande, vil fortsætte deres angreb.

»Især kampen mod terroristerne er afgørende, for jeg tror, at mange af oprørerne fra Saddam Husseins tidligere Baath-parti vil tage bestik af søndagens valg. Valget var jo et signal til oprørerne om, at de altså ikke har nogen udbredt støtte,« siger Helle Lykke Nielsen.

Ifølge afdelingsleder ved Dansk Institut for Internationale Studier, Peter Viggo Jakobsen, vil der mindst gå et år, før irakerne vil være i stand til at påtage sig noget, der ligner et meget større ansvar end i dag.

»Og når det sker, betyder det kun, at amerikanerne kan drosle ned. Det betyder ikke en fuldstændig tilbagetrækning,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Ifølge en meningsmåling foretaget af det amerikansk-baserede analyseinstitut Zogby International ønsker 82 procent af Iraks sunnimuslimer og 69 procent af shiaerne, at de 150.000 amerikanske soldater senest forlader Irak, når en regering er på plads efter søndagens valg.

Men det er helt urealistisk, understreger Peter Viggo Jakobsen.

»Selv om amerikanerne opfattes som besættelsesmagt, og selv om USA således er en del af problemet i Irak, er de amerikanske styrker altså også en del af løsningen. Tager de hjem i morgen, er der en alvorlig risiko for, at det for alvor går galt i Irak,« siger han.

SFs forsvarsordfører, Villy Søvndal, der vil have den danske styrke ud af Irak nu og her, forudser en konflikt mellem USA og den ny irakiske regering, som »selv vil til at bestemme«. Men Villy Søvndal erkender, at han var for pessimistisk med hensyn til afviklingen af søndagens valg i Irak.

»Jeg vil da godt medgive, at jeg er overrasket over, at det lykkedes så godt. Men det er jo ikke sådan, at jeg bliver ked af at blive positivt overrasket,« siger Villy Søvndal.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) fastslog i går efter et udenrigsministermøde i Bruxelles, at EU nu må blive partner med det nye Irak og leve op til sine løfter, eksempelvis i form af toldbegunstigelser.

»Jeg synes, det simpelthen er absurd at sige, at nu er demokratiet kommet på plads. Nu kan vi gå. Så tager man ikke demokratiet særlig højtideligt,« sagde han.