Soldater sendt på gaden efter satireindslag i Libanon

Hizbollah-tilhængere kan ikke se det sjove i, at organisationens leder, Hassan Nasrallah, holdes for nar på en saudisk ejet TV-station.

Satirikerne gør især nar ad Hassan Nasrallahs afhængighedsforhold til Iran og det faktum, at Nasrallah i årevis har talt om at bekæmpe Israel, men nu i stedet er dybt involveret i den syriske krig på præsident Bashar al-Assads side.?Foto: Al-Manar TV Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CAIRO: De blokerer vejene i Beirut, truer med hævn og brænder bildæk af.

Endnu en gang har satire, hån og spot bragt følelserne i kog i Mellemøsten.

Men til forskel fra reaktionerne på de danske karikaturtegninger af profeten, er der tale om en intern muslimsk sag. Og det er ikke profeten, der er i spil, men Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah. Han er blevet krænket.

Årsagen til uroen, der de seneste dage har bredt sig fra Beirut til Bekaa-dalen og Sidon, er et satireindslag på den saudisk ejede TV-kanal MBC, hvor Hizbollah-leder Hassan Nasrallah holdes for nar. I det lidt mere end to minutter lange klip, der blev vist i programmet Bas mat Watan, udstilles Nasrallah som en iransk nikkedukke og en terrorist. Satirikerne gør især nar ad hans afhængighedsforhold til Iran og det faktum, at Nasrallah i årevis har talt om at bekæmpe Israel, men nu i stedet er dybt involveret i den syriske krig på præsident Bashar al-Assads side.

»Vi er uafhængige. Og til dem, der påstår, at Iran styrer os, siger jeg, at det gør de ikke,« siger satirikeren.

Samtidig kysser han en iransk hånd, der kommer ind på skærmen fra siden gentagne gange og spørger; »er det godt nok?«

TV-indslaget på MBC har, foruden demonstrationer og brændende bildæk, ført til en storm af opfordringer til hævn mod Saudi-Arabien på sociale medier – hovedsageligt fra libanesiske Hizbollah-tilhængere.

»#Vi vil brænde dem for dig, Nasrallah« er blevet oprettet på Twitter som et hashtag.

Nasrallahs egen søn, Jawad, kalder TV-indslaget for »frastødende«, men opfordrer Hizbollah-tilhængerne til ikke at blive vrede eller kede af det.

»Klippet bagmænd er efterkommere af dem, der sagde, at profeten var en skør lærer, og som forbandede kaliffen,« siger Jawad, Nasrallahs søn ifølge sitet Bloodthirsty Liberal.

Den libanesiske hær er blevet udstationeret ved en række brændpunkter for at forhindre, at situationen optrappes yderligere.

Hån gerne fjenden

Satire har vanskelige forhold i Mellemøsten. Især når det gælder statsledere eller religiøse overhoveder. Satire mod statsledere er strafbart i lande som Egypten, Tyrkiet og Iran. For nylig har de egyptiske myndigheder idømt unge kristne fængselsstraf for at gøre nar ad Islamisk Stat, fordi man tolkede det som satire mod islam. I Saudi-Arabien er satire også strafbart, når den er rettet mod kongefamiliens medlemmer. Men omvendt er det tilladt at håne og spotte fjenden. Den seneste uro finder sted få uger efter Saudi-Arabien besluttede at fastfryse sin støtte til den libanesiske hær og en række libanesiske firmaer. Saudi Arabien opfatter Hizbollah som Irans forlængede arm i Libanon

Denne artikel er oprindeligt bragt uden kildehenvisning til Bloodthirsty Liberal. Den er siden blevet opdateret.