Soldater får mundkurv

Britisk militær har givet soldaterne mundkurv på. Nye retningslinjer forbyder al offentlig tale om tjenesten.

Ifølge de nye bestemmelser må soldaterne ikke på nogen måde tale offentligt om forsvaret. De må ikke blogge, deltage i undersøgelser, tale i offentlighed, på nogen måde udsende kommentarer eller bemærkninger på internettet eller sende sms'er eller fotos uden forudgående tilladelse fra en overordnet.

Baggrunden for restriktionerne er ifølge The Guardian blandt andet lækkede billeder af irakiske fanger, åben kritik af luftvåbnet i Afghanistan og gidselepisoden i Iran, hvor to britiske soldater efter deres løsladelse solgte deres historier til pressen.

Dokumentet, som avisen citerer, omfatter, »al offentlig tale, skrift eller anden kommunikation inklusive via internettet og andre teknologier om emner der udspringer af et individs officielle embede eller oplevelser, hvadend der er i tjenesten, uden for tjenesten eller i fritiden.«

Advokater reagerer skarpt på den nye linje, som de mener overtræder menneskerettighederne. Samtidig er flere websider, som benyttes af soldater, fyldt med vrede kommentarer.

Forsvarets egen kommunikationschef, Simon McDowell afviser, at de nye regler er en mundkurv.

»Vi søger at give ligefrem og klar rådgivning, som er up to date. De hidtidige regulativer var forvirrende og omfattede ikke ting som at tage imod betaling. Det gælder desuden kun kommunikation om forsvaret og ikke private sager,« siger han.