Soldat dræbt få timer efter våbenhviles indtræden i Ukraine

Meldinger om sammenstød kaster en skygge over ukrainsk våbenhvile, som trådte i kraft ved midnatstid mandag.

Foto: VIKTOR KOSHKIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donetsk. En soldat har mistet livet i det østlige Ukraine, hvor der siden midnat har været våbenhvile.

Den ukrainske hærs talsmand, Lenoid Matjukhin, beskylder separatisterne i Østukraine for at overtræde aftalen og skyde løs mod tropperne "fra alle fronter".

Den selvudråbte prorussiske Folkets Republik fastslår, at våbenhvilen har været overholdt med "stort set ingen angreb".

Meldingerne om sammenstød kaster en skygge over den nye aftale, som blev indgået på et topmøde mellem udenrigsministrene fra Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig i den tyske storby München lørdag.

Aftalen kom på plads i kølvandet på opblussede kampe mellem de ukrainske styrker og de russiskstøttede separatister, der har forværret forholdet mellem Rusland og Vesten.

Våbenhvilen betyder, at de tunge våben skal trækkes væk fra regionen og opbevares under OSCE-kontrol.

OSCE, som er Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, har til opgave at indberette overtrædelser af våbenhvilen og arrangere fredsforhandlinger.

Under mandagens EU-besøg i Bruxelles fastslår USA's vicepræsident, Mike Pence, at amerikanerne "vil fortsætte med at stille Rusland til ansvar".

- Vi kræver, at Rusland overholder Minsk-aftalerne ved at begynde at nedtrappe volden i det østlige Ukraine. Vi opfordrer begge parter - Rusland og Ukraine - til at overholde den våbenhvile, der efter planen skulle træde i kraft i dag.

- Vi håber og beder til, at våbenhvilen finder fæste, siger han.

- Samtidig med at vi står fast på at stille Rusland til ansvar, vil vi også under præsident Donald Trumps instruks søge nye former for fælles samarbejde med Rusland, tilføjer Mike Pence.

/ritzau/AFP