Søvndal rejser til Bahrain med krav

Udenrigsminister Villy Søvndal er på vej til Bahrain for at kræve den livstidsfængslede, dansk-bahrainske aktivist, Abdulhadi al-Khawaja, løsladt.

»Jeg har bedt om og fået et møde med min bahrainske kollega, og mit krav vil være, at al-Khawaja løslades og kommer til Danmark. Alternativt til et andet land,« siger Villy Søvndal til Berlingske.Foto: Torkild Adsersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang i den to år lange strid om fængslingen i Bahrain af den fremtrædende dansk-bahrainske menneskerettighedsaktivist, Ab-dulhadi al-Khawaja, tager udenrigsminister Villy Søvndal (SF) nu selv ned til den lille golfstat med krav om en løsladelse.

»Jeg har bedt om og fået et møde med min bahrainske kollega, og mit krav vil være, at al-Khawaja løslades og kommer til Danmark. Alternativt til et andet land,« siger Villy Søvndal til Berlingske.

»Al-Khawaja har brug for lægebehandling efter den tortur, han er blevet udsat for,« understreger Villy Søvndal.

Også Al-Khawajas datter, Zeinab – der ligeledes har dansk statsborgerskab – er fængslet i Bahrain, fordi hun har demonstreret mod regimet. Men Villy Søvndal har ikke reserveret to ekstra sæder i flyet tilbage til Danmark.

»Dem skal vi dog hurtigt skaffe, men jeg vil gerne advare mod at have alt for høje forventninger, for styret i Bahrain har før skuffet,« siger Villy Søvndal med henvisning til, at han sidste år havde en aftale med Bahrains udenrigsminister om en løsladelse af al-Khawaja.

»Men da det kom til stykket, blev det forpurret af høgene i styret,« forklarer Villy Søvndal.

Udenrigsministerens besøg i Bahrain sker som led i et topmøde i landets hovedstad, Manama, mellem EU-landene og golfstaterne på Den Arabiske Halvø.

Ud over Villy Søvndal deltager EUs udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, samt tre-fire andre udenrigsministre fra mindre EU-lande, men indtil i går vidste Villy Søvndal ikke, om han skulle tage af sted eller blive hjemme.

»Min betingelse for at deltage i topmødet har været, at jeg kunne få et bilateralt møde med min bahrainske kollega for at diskutere al-Khawaja. Det er nu faldet på plads,« siger Villy Søvndal, der oplyser, at hans indlæg på topmødet ikke vil handle om den fængslede aktivist, men om den generelle situation i Bahrain.

»Og hvad det angår, er jeg stærkt bekymret over den brutalitet, som styret tager i anvendelse over for demonstranterne. Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har jo netop offentliggjort en rapport, der viser, at overgrebene på folk, der fredeligt kræver demokrati, tager til,« siger Villy Søvndal.

Brug for større EU-pres

I erkendelse af, at det indtil videre ikke er lykkedes Danmark at påvirke styret i Bahrain, opfordrer Human Rights Watch samtidig med rapporten de andre EU-lande til at bakke aktivt op om det danske krav.

EU-landene bør derfor benytte topmødet i Manama til at slå et slag for løsladelsen af al-Khawaja og de andre politiske fanger, mener organisationen.

»De skal gøre det klart, at EU forventer, at de vigtigste politiske fanger – inklusive de tre EU-borgere – bliver løsladt forud for topmødet,« som Joe Stork, der er vicedirektør med ansvar for Mellemøsten i Human Rights Watch, udtrykker det.

Solidaritet med de andre EU-lande

Ud over al-Khawaja og hans datter er også en bahrainsk aktivist med svensk statsborgerskab bag tremmer i Manama.

Om det kan lade sig gøre at få de andre EU-lande til at vise større solidaritet med Danmark, vil Villy Søvndal dog ikke gå i detaljer med.

»Lige præcist, hvordan vi vil gribe det an, vil jeg ikke kommentere,« siger Villy Søvndal.

Ifølge Lotte Leicht, der er Europa-direktør i Human Rights Watch, vil det dog underminere EUs troværdighed, hvis de 27 medlemslande ikke kan finde ud af at stå sammen over for »en lilleput stat som Bahrain«.

»I den kommende uge er det et år siden, at EU lancerede sin nye og mere robuste menne- skerettigheds-strategi. Nu skal den stå sin prøve i Bahrain,« siger Lotte Leicht, der understreger, at EU er Bahrains næststørste eksportmarked, og at EU alene af den grund burde kunne lægge et langt større pres på landets magthavere.

Ifølge Human Rights Watch har Danmark tilmed et særligt ansvar for, at EUs nye strategi for menneskerettighederne rent faktisk bliver brugt.

»Det var jo Danmark, der sammen med Tyskland tog initiativet,« siger Lotte Leicht.