Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har fået en kinesisk kammerat. I hvert fald skal Søvndal i næste uge igen-igen mødes med sin kinesiske kollega, Yang Jiechi, der var med i Danmark under det stort anlagte kinesiske statsbesøg i Danmark i foråret.
Det er tredje gang på blot 14 måneder, at de to udenrigsministre mødes, og det ses som en fjer i hatten på Danmark. Det er noget, mange andre lande kun drømmer om, påpeger Udenrigsministeriet.
- Jeg er glad for at kunne møde min kinesiske kollega Yang Jiechi for tredje gang. Kina bliver stadig vigtigere for verden og for os, understreger Villy Søvndal over for b.dk i en skriftlig udtalelse om den forestående Kina-tur.
- Samtidig står Kina over for flere store udfordringer - for eksempel bæredygtig økonomisk vækst, hvor Danmark har meget at byde på. Det skal vi udnytte til fordel for dansk eksport og arbejdspladser, mener Villy Søvndal.
På den netop afsluttede partikongres i det kinesiske kommunistparti blev det igen slået fast, at bæredygtighed vil være et nøglebegreb i Kina i de kommende år. Det vil derfor nu ifølge Villy Søvndal være oplagt at gøre status og sætte nye mål for samarbejdet på det grønne område - blandt andet på grundlag af regeringens vækstmarkedsstrategi for Kina fra maj.
Under besøget i Kina, der indledes på mandag, skal Villy Søvndal åbne et arrangement om energi, miljø og bæredygtighed på den danske ambassade. Det er en meget velbesøgt begivenhed mod årets slutning med deltagelse af kinesiske og danske virksomheder samt embedsmænd fra de centrale kinesiske ministerier på området.
Villy Søvndal vil her få lejlighed til at møde nøglepersoner og uformelt at drøfte sektorens udfordringer og muligheder.
Intet møde med systemkritikere
Søvndal og Jiechi skal også drøfte de politiske betændte menneskerettigheder. De indgår som et fast element, som udenrigsministeriet udtrykker det.
- Der er problemer, som korruption og retssikkerhed, som den nye ledelse har sagt, den vil takle. Derfor vil jeg også bruge det gode bilaterale forhold til at søge en bredere dialog med Yang Jiechi herom, også på de punkter, hvor vi ikke ser ens på tingene som menneskerettigheder og Tibet, oplyser Villy Søvndal.
Det er dog ikke en del af programmet, at den danske udenrigsminister også skal mødes med nogle af de kontroversielle kinesiske dissidenter. Det vil være en så grov fornærmelse af de kinesiske værter, at det vil kunne overskygge alle de andre emmer under besøget, er vurderingen.
Til gengæld skal Villy Søvndal mødes med kinesere, der beskæftiger sig med menneskerettighederne som forskere, kommentatorer og bloggere.
Desuden skal Søvndal mødes med Danmarks projektpartnere på menneskerettighedsområdet, ikke mindst inden for strafferetsplejelovgivning. Her vil også den politiske udvikling og menneskerettighedssituationen i Kina blive drøftet mere generelt, påpeger ministeren