Søvndal er parat til at møde diktator i sultestrejkesag

Udenrigsministeren er parat til at mødes med Bahrains konge, hvis det kan få sultestrejkende dansker løsladt.

Abdulhadi al-Khawaja er blevet idømt livstid i Bahrain. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRIT / RB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 28 dage har den danske statsborger Abdulhadi al-Khawaja sultestrejket i et fængsel i Bahrain. Hans helbredstilstand har længe været så alvorlig, at hans familie frygter for hans liv.

Søndag i sidste uge beordrede læger i fængslet, at Abdulhadi al-Khawaja, som er blandt Mellemøstens mest prominente menneskerettighedsforkæmpere, blev flyttet til et hospital og fik indlagt drop.

Indtørrede vener

Men den langvarige sultestrejke har fået hans vener til at tørre så meget ind, at det ikke kunne lade sig gøre. Efter flere forsøg hævede hans arm så meget, at lægerne måtte give op, fortæller al-Khawajas 24-årige datter, Maryam al-Khawaja.

Hendes far fik i stedet vand og sukker. Derefter blev han sendt tilbage til sin celle.

Nu åbner udenrigsminister Villy Søvndal (SF) for at mødes direkte med Bahrains enevældige diktator, kong Hamad bin Isa al-Khalifa, for at kræve dansk-bahraineren og torturofret al-Khawaja løsladt.

- Vi følger sagen minutiøst, og vi forfølger alle de spor, vi vurderer, kan få bragt denne både urimelige og ulykkelige sag til en ende, herunder om nødvendigt på højeste niveau, skriver Villy Søvndal i et svar til Berlingske Nyhedsbureau.

Søvndal er altså parat til et møde, hvis det kan gavne al-Khawajas sag. Lige nu tror han dog mest på at fortsætte den tilgang, som Udenrigsministeriet har benyttet indtil videre. Han understreger samtidig, at Udenrigsministeriet gør alt, hvad det kan, for at få den fængslede dansker løsladt.

- Udenrigsministeriet arbejder på mange fronter for at få sat et punktum for denne sag. Jeg har drøftet sagen flere gange med Bahrains udenrigsminister, og EU arbejder også på sagen på højeste niveau, tilføjer udenrigsministeren.

Omfattende tortur

Abdulhadi al-Khawaja har boet 12 år i Danmark og er tidligere formand for Bahrain Center for Human Rights. Men i snart 11 måneder har han siddet fængslet i golfstaten Bahrain, efter at en militærdomstol sidste år idømte ham en livstidsdom for at have deltaget i de folkelige protester mod regimet. Under anholdelsen blev den 49-årige Abdulhadi al-Khawaja banket så brutalt, at han brækkede kæben og stadig har svært ved at tale. I fængslet er han sidenhen blevet udsat for langvarig og systematisk tortur af maskerede vagter.

Nu sultestrejker han på snart femte uge under overskriften »Frihed eller død«.

På grund af den omfattende tortur og to tidligere sultestrejker er al-Khawaja så afkræftet og udsultet, at hans fysiske tilstand svarer til en person, der har sultestrejket i mindst to måneder, oplyser datteren. Familien frygter, at hver dag kan blive den sidste for den prominente menneskerettighedsforkæmper.

Dansk kongehus afviser Bahrain-kontakt

I februar sidste år var dronning Margrethe og prins Henrik på officielt besøg hos Bahrains konge. Forholdet mellem de to kongefamilier er altså relativt friskt. Men over for Berlingske Nyhedsbureau afviser det danske kongehus, at kunne tage al-Khawajas sag op over for Bahrains enerådige konge.

- Kongehuset kan ikke blande sig. Det ville være helt uset, lyder svaret.

Kong Khalifas familie sidder på alle vigtige poster i Bahrains regering og militær og styrer desuden parlamentets overhus.

Dokumentation: Læs Abdulhadi al-Khawajas brev til Søvndal

48 menneskerettighedsgrupper, herunder Amnesty International og Human Rights Watch, har appelleret til styret om at løslade Abdulhadi al-Khawaja.