Sørgede fem år i afrikansk hytte

En Swazihøvdings to sørgende enker har måttet forblive i deres hjem i fem år, fordi deres afdøde ægtemand ikke må blive begravet.

To kvinder i Swaziland har ikke fået lov at forlade deres hytte i fem år. Hytten på billedet er ikke den omtalte. Foto: Vincent Mayanja / Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Der er ikke nogen regler for hvor længe man kan sørge over sin afdøde mand. Heller ikke I Swaziland I Afrika.

To enker til en Swazihøvding - ved navn Mzikayise Ntshangase - har sørget I næsten fem år på grund af en strid over, om deres afdøde ægtemand havde status af høvding i deres by eller ej. Og det er afgørende.

For år tilbage - før ægtemanden døde - giftede broren sig med en prinsesse og steg i hierarkiet. Ntshangase blev derfor udstødt og mistede sin ret til at blive begravet.

Enkerne, der stadig officielt sørger, har ikke lov til at forlade sørgehytten før uoverensstemmelsen er ude af verden, og han officielt er begravet.

En domstol har bestemt, at han kan blive begravet på familiens traditionelle gravplads, men kongehuset har omstødt dommen, da de ikke vil acceptere hans begravelse, når han har mistet sin status som overhoved for Mkhwakhweni-folket.

Ntshangases krop er skrumpet drastisk ind siden hans død i december 2002, huden er tre gange for stor og ansigtet er sort med tomme huller til øjnene.

Emnet har sparket gang I debatten på gaderne i hovedstaden Mbabane, hvor situationen beskrives som "ikke-Swazi" og "chokerende", samt "kvalmende" af folk adspurgt af BBC.