Søndag truede Trump med at smadre Tyrkiets økonomi: Nu har han haft en »glimrende« telefonsamtale med Erdogan

Nu er der stort potentiale for at forbedre de økonomiske forbindelser mellem USA og Tyrkiet, skriver USAs præsident. Det er endnu uklart, hvad det kommer til at betyde for kurderne i Syrien.

(FILE) USA TURKEY SYRIA DIPLOMACY
Efter et dramatisk døgn er forholdet mellem præsident Trump og præsident Erdogan igen blevet godt, meddeler Trump på Twitter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tatyana Zenkovich/EPA/Ritzau Scanpix

En »glimrende« telefonsamtale har fået forholdet mellem Tyrkiet og USA på rette spor igen.

Sådan skriver i hvert fald både præsident Trump og hans nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, på Twitter – blot en dag efter, at Trump ellers truede med at »smadre Tyrkiet økonomisk«, hvis en tyrkisk offensiv mod den kurdiske oprørsgruppe YPG fandt sted i det nordlige Syrien.

Mens USA har påbegyndt den pludselige tilbagetrækning af amerikanske soldater fra Syrien, har Tyrkiet varslet, at en offensiv mod amerikanernes allierede kurdere i området vil finde sted. Og Trumps trusler virkede i første omgang ikke til at gøre indtryk på den tyrkiske regering.

»Vi er ikke bange, og vi lader os ikke intimidere,« sagde Tyrkiets udenrigsminister Mevlut Cavusoglu ifølge The Guardian om Trumps tweet.

Men dramaet, der syntes at eskalere, kan nu være helt afværget. På Twitter skriver præsident Donald Trump, at han har talt i telefon med Erdogan og gentaget, at han vil oprette en sikkerhedszone på 30 km i  Syrien – ligesom han skrev i sit tweet søndag.

Men de to talte også om at forbedre de økonomiske relationer mellem Tyrkiet og USA, og der er ifølge præsidenten et »stort potentiale«.

Ifølge The National har tyrkiske myndigheder bekræftet, at der i telefonsamtalen blev talt om oprettelsen af en mulig sikkerhedszone. Den skal oprettes langs den tyrkiske grænse og gå 30 km ind i Syrien, skriver The National. På den måde kan både Tyrkiets grænse og USAs allierede kurdere i Syrien beskyttes.

Erdogan sagde ifølge CNN blandt andet i telefonen, at Tyrkiet ikke har et problem med kurdere i Syrien, men »Tyrkiet sigter efter at bekæmpe alle terrororganisationer, inklusiv ISIS, PKK« og de af PKKs forlængelser, som truer Tyrkiets nationale sikkerhed.

PKK er Tyrkiets kurdiske arbejderparti, som af regeringen bliver kategoriseret som en terrororganisation. Og USAs kurdiske allierede i Syrien, YPG, anses af Tyrkiet for at være PKKs forlængede arm.

Det er med andre ord stadig uklart, om Tyrkiet har lovet at holde fingrene fra de kurdiske oprørsgrupper i Syrien, når amerikanerne trækker sig ud.

Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, har i samme ombæring bekræftet, at der har fundet en telefonsamtale sted mellem de to statsledere:

»Præsident Trump havde en glimrende samtale med præsident Erdogan og gentog den vedvarende amerikanske position om at støtte kurderne og dem, der kæmpede med USA i Syrien,« skriver han på Twitter.

Siden Trump i december annoncerede, at han ville trække de omtrent 2.000 udstationerede amerikanske soldater hjem fra Syrien, har der været en del forvirring om, hvornår det ville ske. Fra John Bolton har det lydt, at det kunne tage måneder og måske endda år, inden de ville tage hjem, mens Pentagon kort efter annoncerede, at tilbagetrækningen allerede er begyndt.

Trumps beslutning fik i december USAs forsvarsminister, Jim Mattis, til at sige op.

Ifølge Ritzau fortæller USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, også, at der er indledt samtaler om at oprette en sikkerhedszone i det nordøstlige Syrien. Han er i disse dage på turné blandt USAs allierede i Mellemøsten.