Socialister vinder jordskredssejr i Albanien

Efter to perioder som landets premierminister må den konservative Sali Berisha se sig slået af socialisterne ved det albanske parlamentsvalg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ALBANIEN: Den socialistiske opposition har vundet en jordskredssejr ved det albanske parlamentsvalg, skriver Reuters.

Oppositionstilhængere strømmede tirsdag på gaden for at fejre sejren. Den slagne konservative premierminister, Sali Berisha, der har været den altdominerende figur i albansk politik siden slutningen på det stalinistiske styre i 1991, er ikke blevet hørt eller set offentligt siden søndag, da de albanske vælgere nægtede ham en tredje periode som landets premierminister.

Med stemmerne optalt i 94 procent af valgstederne kan en socialistisk-ledet alliance med den tidligere borgmester i Tirana, Edi Rama, i spidsen sætte sig på 84 af parlamentets 140 pladser.

Berishas demokrater lander på 56.

De vestlige lande håber på en gnidningsløs magtoverdragelse i det fattige NATO-medlemsland, der er præget af en dyb splittelse mellem socialisterne og demokraterne, som har tidligere har ført til voldelige sammenstød.

En fredelig overgang vil hjælpe Albaniens bestræbelser på at komme med i EU. Et projekt der længe har stået stille på grund af landets demokratiske umodenhed og udbredte korruption.

Nederlaget kan betyde enden på 68-årige Berishas politiske karriere.

»Vi venter fortsat stille og roligt på, at vores modstander erkender sit nederlag,« siger Edi Rama.

Begge kandidater lovede i valgkampen at øge levestandarden i landet, hvor mange især i de fattige bjergområder er dybt afhængige af penge, som bliver sendt hjem fra de omkring 1,5 millioner albanere, der bor i Vesteuropa og USA.

En albansk oppositionsaktivist blev dræbt, mens en parlamentskandidat fra landets regerende parti og to andre personer blev såret, da det kom til en skudveksling i den nordvestlige del af landet, kort efter valgstederne åbnede søndag.

Siden 1991, hvor Albaniens tidligere kommunistiske styre faldt, har landet endnu ikke afholdt et valg, der er blevet vurderet som helt frit og fair.

BNB/Reuters