Sociale ydelser til polske gæstearbejdere og cykelvegetarer får minister i fedtefadet

Først var han klar til at acceptere, at ydelser til polske migranter i Storbritannien blev beskåret til gengæld for mere NATO-støtte til Polen. Kort tid efter måtte han komme med et dementi. Samtidig blev han internationalt berygtet for en uheldig udtalelse om cyklister, vegetarer og raceblanding.

Den nye polske udenrigsminister fra Lov og Orden-partiet, PiS, er kommet uheldigt fra start med flere udtalelser af både udenrigs- og indenrigspolitisk art. Fold sammen
Læs mere

I oktober fik Polen en ny regering ledet af det nationalkonservative parti Lov og Orden (PiS), der blandt andet har gjort det til en mærkesag at højne nationens omdømme og anseelse. Imidlertid synes projektet at være kuldsejlet en smule, hvilket ikke mindst skyldes landets udenrigsminister, Witold Waszczykowski, der har formået at gøre sig uheldigt bemærket flere gange på kort tid.

I et interview med Reuters søndag erklærede ministeren, at han er villig til – på visse betingelser – at støtte den britiske premierminister David Camerons forsøg på at indføre EU-lovgivning, der giver briterne ret til at beskære offentlige ydelser til andre landes EU-borgere i Storbritannien. Et tiltag som skal forhindre, at britiske vælgere stemmer for udtræden af EU, men som blandt andet vil ramme landets mange polske gæstearbejdere.

I interviewet fortæller Waszczykowski, at Polen stadig betragter sig som en »andenrangs« NATO-nation i en usikker region, hvor Rusland har alt for frit spil. Spørgsmålet om beskæring af EU-borgeres ret til sociale ydelser i andre EU-lande bliver derfor ifølge udenrigsministeren diskuteret sideløbende med Polens ønske om større NATO- tilstedeværelse i Østeuropa op til et NATO-topmøde, der bliver afholdt i Warszawa i juli.

»Det ville være meget svært for os at acceptere nogen form for diskrimination,« tilføjede han. »Medmindre Storbritannien hjælper os virkelig effektivt i forhold til de polske forsvarsambitioner ved topmødet i Warszawa,« udtalte han ifølge Reuters.

Efterfølgende så det polske udenrigsministerium sig imidlertid nødsaget til at udsende en erklæring , der forklarede, at ministeren ikke mente det, han var citeret for. Af erklæringen fremgår det, at ministeren er modstander af enhver form for forskelsbehandling i tildelingen af ydelser til EU-migranter i Storbritannien i forhold til britiske borgere. Erklæringen nævner dog intet om, hvordan ministerens udsagn i så fald skulle udlægges.

Udfald mod medier vækker moro og kritik

Sagen kommer oven i en anden internationalt omtalt affære, hvor Witold Waszczykowski også er i centrum. Det drejer sig om en ny polsk medielov, som landets præsident forventes at godkende i denne uge. Loven er blevet mødt med international fordømmelse, og fører til afskedigelsen af de nuværende ledelser af de statsejede medier samtidig med, at den giver regeringen ret til i fremtiden direkte at udpege nye ledelser.

Ifølge ministeren var det nødvendigt på grund af den foregående regerings indflydelse i medierne, som han mandag over for den tyske avis Bild beskrev således:

»Det var som om verden skulle følge en marxistisk model, som automatisk skal udvikle sig i én bestemt retning – en ny blanding mellem kulturer og racer, en verden bestående af cyklister og vegetarer, som kun bruger vedvarende energi og bekæmper alle slags religion.«

Udsagnene om vegetarcyklisme afstedkom nogen moro og kritik fra både opposition og på sociale medier, men førte dog ikke til noget dementi. Over for polsk TV har ministeren imidlertid forklaret sig med, at han brugte en »lettere tone« i interviewet, fordi Bild er en tabloidavis, skriver webavisen politico.eu.