Socialdemokratiske kanslerdrømme kan blive knust i Slesvig-Holsten

Søndagens delstatsvalg i Slesvig-Holsten kan ende som en skuffelse for Tysklands forventningsfulde socialdemokrater. Angela Merkel kan glæde sig over, at »Schulz-effekten« ser ud til at være forduftet.

Socialdemokraten Torsten Albig kæmper for at bevare regeringsmagten ved søndagens valg i Slesvig-Holsten, der er et vigtigt pejlemærke for Angela Merkels chancer ved efterårets tyske valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARKUS SCHOLZ

BERLIN: For godt et år siden vakte den forholdsvist ukendte CDU-politiker Daniel Günther fra Slesvig-Holsten opsigt i Tyskland med et lovforslag om, at tyske kantiner i offentlige institutioner bør beholde svinekød på menuen uanset krav fra religiøse mindretal.

Selv i CDU blev Günther mødt med latterliggørelse og kritik for sit forslag, men det får ikke den 43-årige CDU-kandidat ved søndagens valg i Slesvig-Holsten til at undskylde for sine holdninger.

»Alle de forslag, vi har stillet, kan jeg også støtte i dag – om der er tale om svinekød eller ej, så synes jeg det var et berettiget emne at tale om, det var godt, at vi tog det op. Og jeg har aldrig overskredet grænserne for, hvad jeg selv synes er acceptabelt,« sagde Günter forleden til Deutschlandfunk.

Tyngede socialdemokrater

Når Tysklands nordligste delstat søndag går til valg for at sammensætte et nyt parlament i landdagen i Kiel, håber Daniel Günther derfor på en overbevisende CDU-sejr, der kan suge yderligere luft ud af den socialdemokratiske kanslerkandidat Martin Schulz' drømme om at vælte Angela Merkel af pinden ved efterårets forbundsdagsvalg.

Men Günther er oppe mod rutinerede kræfter.

Hans politiske hovedmodstander er den siddende ministerpræsident, socialdemokraten Torsten Albig, der ønsker at fortsætte regeringssamarbejdet med de Grønne og ikke mindst det dansk-frisiske mindretalsparti SSW, der i de sidste fem år har regeret i Slesvig-Holsten. Som det eneste parti er SSW undtaget spærregrænsen på 5 pct. og er dermed garanteret mandater i landdagen i Kiel. Officielt holder Albigs socialdemokrater fanen højt, men indadtil er partiet tynget af udsigten til at miste regeringsmagten i Slesvig-Holsten.

I en måling foretaget for tv-stationen ZDF kan CDU nemlig glæde sig over opbakning fra 32 pct. af vælgerne, mens SPD må nøjes med 29 pct. Søndagens valg ligner med andre ord begyndelsen til enden på den hidtidige regeringskoalition. Særligt, hvis det lykkes de to fløjpartier, venstrepartiet Die Linke og højrepartiet Alternative für Deutschland, at forcere spærregrænsen, vil socialdemokraterne få særdeles vanskeligt ved at samle flertal i landdagen i Kiel.

Kriminelle asylansøgere

Et socialdemokratisk nederlag i Slesvig-Holsten og en konservativ triumf til Daniel Günther vil dog ikke mindst blive modtaget med jubel hos kansler Angela Merkel og CDU i Berlin, hvor det nordtyske delstatsvalg for længst er blevet led i den igangværende valgkamp.

Derfor var Angela Merkel fredag rejst til Eckernförde for at støtte Daniel Günther i valgkampens afsluttende fase. I en tale til fremmødte vælgere angreb hun den rød-grønne regering i Kiel for at forsømme udbygningen af infrastruktur i den nordtyske delstat.

»Her er der brug for en delstatsregering, der ikke blot beskæftiger sig med planer om at udbygge vindenergi, men i samme grad beskæftiger sig med at planlægge at bygge gader,« sagde Merkel.

Kansleren gik ved samme lejlighed i rette med ministerpræsident Torsten Albigs asyl- og flygtningepolitik, der ifølge Merkel er for tolerant overfor kriminelle asylansøgere, som bør udvises effektivt af Tyskland.

»For ellers kan vi ikke leve sammen,« lød budskabet fra kansleren i Eckernförde.

Netop i spørgsmålet om udvisning af kriminelle asylansøgere fra Afghanistan har der længe hersket uenighed mellem Berlin og delstatsregeringen i Kiel. I februar modsatte Albig og hans indenrigsminister Stefan Studt (SPD) sig Berlins ønsker om mere konsekvens i udvisningen af kriminelle afghanske asylansøgere i Slesvig-Holsten. Sikkerhedssituationen i Afghanistan tillader ikke udvisninger uden brud på folkeretten, lød begrundelsen fra regeringen i Kiel på daværende tidspunkt.

»Hvis ministerpræsidenten siger, at han ikke betragter situationen i Afghanistan som sikker nok til, at han er klar til udvisninger, er det efter min mening en respektabel holdning,« sagde Martin Schulz ved den lejlighed til tv-stationen NDR.

Om den slags udmeldinger kan overbevise vælgerne i Slesvig-Holsten om at sætte kryds ved SPD, vil vise sig ved søndagens valg.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland