Socialdemokrater inviterer 10.000 syriske flygtninge til Norge

De norske socialdemokrater i Arbeiderpartiet vil have dobbelt så mange kvoteflygtninge til Norge i de næste to år som oprindeligt planlagt. Det er ren populisme, mener Fremskrittspartiet.

Jonas Gahr Støre, som blev valgt til leder af de norske socialdemokrater i Arbeiderpartiet i 2014, er parat til at tage imod dobbelt så mange syriske flygtninge næste år. Foto: Bjørn Stuedal
Læs mere
Fold sammen

Arbeiderpartiet, som er Socialdemokraternes norske søsterparti, har netop vedtaget en opblødning af deres indvandringspolitik. I stedet for at gå ind for en »streng, men retfærdig« indvandringspolitik, går partiet nu ind for at føre en »human« politik.

Målet med den humane politik er at lukke 10.000 flygtninge ind i Norge over to år. Det forklarede Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, da han fremlagde den nye politik til stående klapsalver på partiets årsmøde i Oslo.

»Det alene løser ikke problemet (med flygtningestrømmen fra Syrien, red.). Det kan tage noget af presset, så vi kommer de nødstedte i møde og viser, at vi tager et større ansvar,« siger han.

Helt konkret er det antallet af kvoteflygtninge fra Syrien, som Arbeiderpartiet vil øge til det dobbelte. Det vil partiet, fordi Norge har et internationalt ansvar for at hjælpe mennesker i nød, siger partiets indvandringsordfører til Berlingske.

»Det er den værste humanitære krise siden Anden Verdenskrig, og derfor har vi et internationalt ansvar for at tage imod flere flygtninge,« siger Eirik Sivertsen.

Det kommer til at koste 800-900 millioner kroner i år og mere end én milliard kroner til næste år at tage imod de 10.000 syrere, men Eirik Sivertsen tror ikke, at Arbeiderpartiet vil miste stemmer på den nye politik.

»Jeg tror ikke, at det her skræmmer vores vælgere. Det er ikke overraskende, at vi som et socialdemokratisk parti tager et stort, internationalt ansvar for de mennesker, som har brug for hjælp,« siger han.

Vil være et godt eksempel

Sidste år fik 6.570 flygtninge opholdstilladelse i Norge, og det satte pres på asylsystemet, som det også gjorde i Danmark, der tog imod 6.110 flygtninge. Derfor erkender Eirik Sivertsen, at Arbeiderpartiets nye løfte til de syriske flygtninge bliver en udfordring.

»Der er helt sikkert mange udfordringer forbundet med det, men dem må vi løse,« siger han.

Han ser allerhelst, at Europa finder en fælles model for at tage imod »endnu flere flygtninge«, men han vil ikke decideret opfordre Socialdemokraterne i Danmark til at afgive det samme løfte som Arbeiderpartiet:

»Vi vil gerne gå forrest som et godt eksempel. Andre lande må tage det ansvar, de kan bære. Vores danske brødre og søstre må vurdere, hvad der er realistisk og muligt for dem,« siger Eirik Sivertsen.

De norske socialdemokrater har i de seneste fire måneder nydt opbakning fra op mod 42 procent af vælgerne. I en meningsmåling foretaget fra mandag til onsdag i denne uge – inden udmeldingen om de syriske flygtninge – går partiet dog 4,8 procent tilbage.

Det er »ren populisme«

Arbeiderpartiet er langtfra det eneste parti i Stortinget, der vil åbne dørene for 10.000 syrere. Det samme vil det venstreorienterede parti SV og midterpartiet Venstre, og dermed vokser flertallet for at gøre forslaget til virkelighed.

Men i regeringen ryster Fremskrittspartiet på hovedet og kalder ideen både useriøs og populistisk:

»Det er populisme af værste slags,« siger partiets indvandringsordfører, Mazyar Keshvari, til Aftenposten.

»Vi har ikke kapacitet til at tage imod 5.000 syriske flygtninge. Vi var stadig et enormt efterslæb på asylcentrene, og det er ikke godt. De norske kommuner har ikke kapacitet til at bosætte dem alle,« tilføjer indvandringsordføreren.

Ole Hækkerup, integrationsordfører for Socialdemokraterne i Danmark, svarer tydeligt nej til spørgsmålet om, hvorvidt han vil åbne døren for 10.000 syriske flygtninge som sine norske kolleger.

»Vi har jo også taget vores del af flygtninge fra Syrien, særligt når man tænker på sidste år,« siger han.

Han vil hellere fokusere på at hjælpe flygtninge i nærområderne:

»Hvis vi vil gøre noget for at give et tåleligt liv til de mange flygtninge i verden, er vi nødt til at gøre noget for de mange millioner mennesker, der sidder i flygtningelejre,« siger Ole Hækkerup.