Social uro i Sydamerika spreder sig til Colombia

Frygt for økonomiske reformer får tusindvis til at protestere mod Colombias højreorienterede regering.

Bogota. Titusindvis af colombianere gik torsdag på gaden i hovedstaden Bogota i forbindelse med en generalstrejke for at protestere mod den politik, som præsident Ivan Duques højreorienterede regering fører.

Demonstranterne kræver garantier for, at minimumlønnen for unge bliver bevaret sammen med retten til pension for alle.

- Vi marcherer, fordi i Colombia er vi trætte af korruption, og at regeringen ikke gør noget for de fattige, siger en demonstrant.

Også i andre byer var der protester. Myndighederne anslår, at i alt 200.000 mennesker deltog i protesterne. Talspersoner for nogle af de organisationer, der har arrangeret demonstrationerne, taler derimod om op mod en million deltagere.

Præsident Ivan Duque har flere gange sagt, at regeringen ikke har planer om at gennemføre reformer af hverken mindstelønnen eller pensionen, som demonstranterne påstår.

- Ingen reform er blevet foreslået, sagde han tidligere denne uge og tilføjede, at han heller ikke har planer om at sætte pensionsalderen op.

- Der bliver sagt, at vi ønsker at betale unge mennesker mindre end minimumlønnen. Det er også en løgn, sagde Duque.

Bortset fra mindre episoder som hærværk mod en håndfuld busser er der ingen meldinger om alvorlige sammenstød mellem politi og demonstranter. I enkeltstående hændelser i Bogota og Cali kom syv demonstranter og 27 politifolk lettere til skade.

Præsident Ivan Duque har på forhånd advaret om, at myndighederne ikke vil tolerere vold og optøjer. For at forhindre indblanding udefra havde Colombia op til torsdagens generalstrejke lukket sin grænser. De bliver åbnet igen fredag.

Protesterne i Colombia kommer i forlængelse af social uro i flere latinamerikanske lande som Chile, Ecuador og Bolivia de seneste måneder.

Ud over den økonomiske politik er den almindelige borgers sikkerhed et tema i Colombia.

/ritzau/AFP