Social søjle skal sikre borgere bedre job

EU-top klar med ny søjle af sociale rettigheder. Det er politiske mål og ikke juridisk bindende rettigheder.

EU-top klar med ny søjle af sociale rettigheder. Det er politiske mål og ikke juridisk bindende rettigheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Mennesket skal i centrum, lød det indbydende fra den svenske vært, statsminister Stefan Löfven, da EU's stats- og regeringschefer fredag var samlet til socialt topmøde i Göteborg.

Og et par timer senere var endnu en søjle rejst i EU-samarbejdet. En social søjle med 20 principper for de europæiske borgeres sociale rettigheder blev underskrevet.

»Vi er på rette spor,« sagde Löfven efter topmødet.

EU har længe fokuseret snævert på handel og mobilitet på EU's indre marked, påpegede han.

»Men vi har ikke beskæftiget os nok med behovet for gode job med rimelige arbejdsvilkår i alle lande. Det må ændres,« sagde Löfven.

De 20 rettigheder handler om lige muligheder og adgang til arbejdsmarkedet for alle. Om rimelige arbejdsvilkår. Og om social beskyttelse og inklusion.

Der er dog ikke tale om, at EU-borgerne hermed har fået nye rettigheder, der holder i retten.

I stedet er det en politisk aftale om at arbejde for fair job og vækst ved at kombinere åbne markedsøkonomier med ordentlige sociale sikkerhedsnet.

Initiativet kommer fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, som nævnte det i sin »state of the union-tale« i 2015.

»Hvis vi vil være troværdige, skal vi levere. Dette er begyndelsen. Det er ikke afslutningen. Og vi er ikke engang midt i det hele,« sagde Juncker.

Danmark og de andre EU-lande har udstyret de sociale mål med en præambel.

Det er en forklarende indledning, der fortæller, hvad målene betyder - og ikke betyder.

Her bliver det blandt andet fastslået, at den sociale søjle er en politisk hensigtserklæring, der ikke skaber nye juridiske rettigheder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er glad for den sociale søjle. Men han er lige så glad for, at den ikke underminerer den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter selv forhandler løn og vilkår.

Løkke brugte sit oplæg i Göteborg til at fremføre synspunktet om, at den frie bevægelighed ikke skal misbruges.

»Hvis ikke vi får håndteret den del af udfordringen ved den frie bevægelighed, så fjerner vi også den folkelige opbakning,« sagde han.

/ritzau/