Snowden opfordrer teknologibranchen til øget databeskyttelse

Den amerikanske whistleblower Edward Snowden var for første gang siden sine afsløringer »live« igennem til offentligheden mandag, hvor han sendte et klart budskab til teknologibranchen.

Et screendump af Edward Snowden, da han over en videoforbindelse deltog i en paneldiskussion om internet-sikkerhed og -anonymitet ved konferencen SXSW i Austin, Texas, 10. marts 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Lækagerne om USAs overvågning var helt nødvendige for at sparke liv i den offentlige debat om spionage og dataindsamling. Og trods store personlige konsekvenser, så fortryder amerikaneren Edward Snowden ikke, at han valgte at lække de strengt fortrolige efterretningsoplysninger, der har gjort ham til en af de mest omtalte whistleblowere igennem tiden.

Sådan lød det fra Edward Snowden selv mandag, da han talte til op mod 10.000 deltagere ved teknologikonferencen SXSW i Austin, Texas, via en videoforbindelse fra Rusland, hvor han har fået asyl.

Edward Snowden, der tidligere har været kontraktansat for den amerikanske efterretningstjeneste NSA, sagde til deltagerne ved konferencen, at han ikke har afsløret den amerikanske overvågning for »på egen hånd at ændre regeringen«, men at han har haft til hensigt at informere offentligheden, så de kan give deres besyv med i sagen på et oplyst grundlag.

Han fastholdt, at »alle samfund i verden har draget nytte« af overvågningsdebatten.

»Uanset hvad der sker med mig, er dette noget, vi har ret til at vide,« sagde han ifølge AFP.

Edward Snowden har med sine afsløringer bragt sindene i kog helt op på de øverste regeringsniveauer i USA, der kræver ham udleveret til retsforfølgelse for blandt andet spionage. Videoforbindelsen til whistlebloweren skulle angiveligt være gået igennem syv forskellige knudepunkter på internettet for at holde hans lokalitet skjult.

Når Edward Snowden alligevel valgte at tale ved SXSW, så skyldtes det ifølge whistlebloweren selv, at det er vigtigt at opfordre de teknologifirmaer, der var repræsenteret ved konferencen, til at foretage ændringer, der kan dæmme op for masseovervågningen. De ændringer, som en række firmaer allerede har foretaget, er ifølge den eftersøgte amerikaner ikke tilstrækkelige.

Edward Snowden sendte blandt andet et budskab til teknologifirmaerne om, at de skal opgradere med robust, automatisk kryptering, så det ikke er op til brugerne af for eksempel kommunikationstjenester, at bruge komplekse tekniske værktøjer for at sikre deres kommunikation mod overvågning.

Han tilføjede desuden, at NSA og andre efterretningstjenester har lagt for mange ressourcer i at foretage masseindsamling af data. Ressourcer, der ifølge whistlebloweren i stedet skulle have været brugt på mere traditionelle metoder til at fange kriminelle og terrorister.

»Vi har haft enorme efterretningsfejl, fordi vi overvåger alles kommunikation i stedet for mistænktes,« sagde Edward Snowden og henviste til bombeangrebet mod maratonløbet i Boston, som i hans optik muligvis kunne have været forhindret, hvis man havde brugt mere traditionelle efterretningsmetoder frem for at satse på masseovervågning.

USAs regering og NSA har ifølge whistlebloweren fortsat ingen viden om, præcist hvilket materiale han har lækket.