Snowden får brasiliansk præsident til at droppe Obama

Kompromitterende oplysninger fra den amerikanske whistleblower Edward Snowden har fået Dilma Rousseff til at aflyse turen til Washington.

Brasiliens præsident Dilma Rousseff hilser på USAs præsident Barack Obama ved et besøg fra sidstnævnte i marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: PEDRO SANTANA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRASILIEN: USAs præsident, Barack Obama, får alligevel ikke besøg af sin brasilianske kollega, Dilma Rousseff.

Hun har ifølge BBC valgt at droppe turen til Washington i kølvandet af nye oplysninger fra whistleblower Edward Snowden, som afslører, at den nationale amerikanske sikkerhedstjeneste NSA har overvåget emails fra Dilma Rousseff og flere af hendes nærmeste medarbejdere samt det statsejede olieselskab, Petrobas.

Den brasilianske præsident har sagt, at USA er skyldige i industrispionage, hvis oplysningerne fra Edward Snowden viser sig at være rigtige.

Præsident Obama har lovet at undersøge sagen og er ifølge Jay Carney, der er talsmand for Det Hvide Hus, enig i, at mødet skal udsættes.

»Præsidenten har sagt, at han forstår og er ked af de bekymringer, som afsløringen af de påståede amerikanske efterretningsaktiviteter har skabt i Brasilien. Og han har gjort det klart, at han er fast besluttet på at arbejde sammen med præsident Rousseff og hendes regering via diplomatiske kanaler for at komme videre og fjerne de spændinger, dette har skabt i vores bilaterale forhold,« siger Jay Carney ifølge BBC.

Dilma Rousseff skulle have været på besøg hos den amerikanske præsident 23. oktober som den første brasilianske præsident siden 1995.

I stedet er der nu planlagt et besøg »så hurtigt som muligt«, når problemstillingen er blevet »løst ordentligt«.