Snestorm forhindrer redningsaktion på Antarktis

To ud af tre isbrydere har måttet opgive at nå frem til et fastfrosset ekspeditionsskib ved Antarktis. Snestorme og metertyk is gør redningsforsøgene for farlige.

Passagerer og besætning på MV Akademik Shokalskiy er fortsat fanget i isen ved Antarktis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Peacock
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ANTARKTIS: Den australske isbryder, Aurora Australis, afbrød mandag sit forsøg på at komme et fastfrosset skib på Antarktis til undsætning på grund af ufremkommeligt vejr, skriver CNN. Det er anden gang mellem jul og nytår, at et forsøg på at redde de i alt 74 mennesker ombord på ekspeditionsskibet mislykkes.

Skibet Akademik Shokalski har siddet fast i isen siden jul, hvor det udsendte et nødsignal, og siden er vejret kun blevet værre. Skibet ligger omgivet af tre meter tyk is, cirka 1.500 sømil syd for den australske ø, Hobart.

»Området, som MV Akademik Shokalskiy befinder sig i, er omgivet af is, og man oplever vindstød på op til 30 knob (stiv kuling, red.) samt snebyger. Sådan nogle vejrforhold giver meget ringe sigtbarhed, og det har gjort det vanskeligt og usikkert for Aurora at fortsætte redningsforsøget. Der kan komme flere forsøg, så snart vejret ændrer sig,« lyder det i en erklæring fra de australske myndigheder ifølge CNN.

Aurora måtte afbryde redningsforsøget ti sømil fra Shokalski. I juledagene var den kinesiske isbryder Snow Dragon endnu tættere på, men måtte opgive blot seks sømil fra de uheldige ombord på Shokalski, der tæller forskere, turister og besætningsmedlemmer.

Nu vil man rette blikket mod en tredje isbryder, der er i området, det kinesiske Xue Long, som har en helikopter ombord. Indtil videre har vejret imidlertid gjort det umuligt at bruge helikopteren til formålet.

På videotjenesten Youtube har flere af de »strandede« passagerer på Akademik Shokalski udtrykt, at de er ved godt mod, og at de har det sjovt sammen.

Ikke desto mindre er der ifølge ekspeditionsleder Chris Turney en stigende bekymring for, at snestorme kan tage til i de kommende dage.

Teamet forlod New Zealand 28. november og har mad nok til de kommende 10-12 dage.