Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
WASHINGTON: Pamela Gellar, en ultrakonservativ blogger fra New York, føler, at hun er på så vigtig en mission, at hun for at bøje budskabet i neon har klædt sig selv i en Supermands-dragt på sin hjemmeside - hun er simpelthen i gang med at kæmpe for Amerikas overlevelse.
Gellars modstander er islam i al almindelighed - og i særdeleshed byggeriet af, hvad hun betegner som »mega-moskeen på Ground Zero«. Bloggeren, der er fast gæst hos FOX-TV-stationen, som på ingen måde skjuler dets stærkt højreorienterede udgangspunkt, er mere end nogen anden den amerikaner, der har fået debatten om islam helt op i det røde felt. Hun mener, at USAs naive liberale elite sover i timen, mens muslimer snedigt er i færd med langsomt, men sikkert, at sikre sig det globale overherredømme.
Rystet og rasende
Den mand, som Gellar især har set sig vred på, er imam Feisal Abdul Rauf. Det er ham, der har udtænkt planen om at bygge, hvad han kalder et muslimsk kulturhus, som også har et bederum, for at sikre en bedre dialog mellem religionerne. Det tror bloggeren imidlertid ikke en pind på - og hun har med stor succes rejst en veritabel kampagne mod byggeriet og mod imamen.
Gellar er rystet over, at Det Hvide Hus netop nu for fjerde gang har sendt ham på dialogturné i den arabiske verden sammen med en præst og en rabbiner. Både George W. Bush og Barack Obama har brugt den hidtil bredt anerkendte imam fra New York til den slags. Tirsdag rasede hun i et interview på FOX - USAs klart mest populære kabelnyhedsstation - over regeringens naivitet i forbindelse med, at Feisal Abdul Rauf i disse dage er i Bahrain, Qatar og De Forenede Arabiske Emirater for at tale på vegne af USA:
»Hvad tænker de på? De sætter ham sammen med nogle af de rigeste i nogle af de her lande, som har meget urovækkende bånd til terrorister,« lød det.
På sin blog har hun de seneste dage beskyldt imamen for at være forrædder mod USA og for at gå terrorismens ærinde. Det sker blandt andet med følgende citat, som imamen kom med under en tale i Australien for fem år siden:
»Vi har det med at glemme - i Vesten - at USA har mere muslimsk blod på dets hænder end al-Qaeda på dets hænder fra uskyldige ikke-muslimer. I kan måske erindre her, at de USA-ledede sanktioner mod Irak førte til mere end en halv million irakiske børns død. Det er dokumenteret af FN.«
Det citat nåede at hidse de fleste medier op - lige indtil CNN bragte nuancer, da stationen satte det isolerede citat ind i en sammenhæng: Nemlig et længere indlæg om, hvordan mange har det med at se på følelser i stedet for fakta. Når man hører den samlede tale, er det svært at forstå, hvordan nogen kan opfatte imamens ord som kontroversielle.
Måben og undren
Feisal Abdul Rauf, der er 61 år gammel og bragt til Amerika som teenager af sine egyptiske forældre, forsøger at holde sig så langt væk fra polemikken som muligt. En helt stribe af hans støtter melder sig måbende. Zeeshan Suhail, talsmand for et muslimsk netværk i New York, roser imamen for at passe sin dialogturné: »Han gør, hvad han er bedst til, og hvad han har gjort i de seneste i hvert fald 30 til 40 år: Nemlig at igangsætte dialog mellem religioner, bygge bro og bringe forskellige grupper sammen,« sagde Zeeshan Suhail til ABC News.
Rabbiner Irwin Kula, også fra New York, der har rejst sammen med imamen, er lige så forundret - og han advarer mod mere benzin på bålet:
»Sagen her viser, at der er frygt i det her land - og at frygten og vreden skygger for fornuften. Det er som en steppebrand.«