Snedig plan i sidste øjeblik: En af Obamas sidste handlinger vil gøre Trump rasende

US President Barack Obama and First Lady Michelle Obama attend the National Christmas Tree Lighting on the Ellipse of the National Mall in Washington on December 1, 2016. / AFP PHOTO / Nicholas Kamm Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom den kommende præsident er fundet, vil den nuværende ikke træde tilbage før i slutningen af januar næste år. Det lader til at have fået Barack Obama til at presse en række tiltag igennem i et forsøg på at cementere sin arv.

Hele 98 forordninger og bestemmelser på en lang række centrale områder - så som uddannelse, luftforurening og en styrkelse af Obamacare - er derfor nu blevet sendt til revision af Obama-administrationen.

Det skriver det amerikanske medie Politico.

Det såkaldt snedige træk har siden mødt kritik af flere republikanske kongresmedlemmer og -ledere, som i et brev til flere agenturchefer kommer med denne bidende kommentar:

»Vi skriver til dig for at advare dig mod at færdiggøre verserende regler eller bestemmelser i administrationens sidste dage. Ignorerer du dette råd, skal du være opmærksom på, at vi vil arbejde med vores kolleger for at sikre, at Kongressen undersøger dine handlinger - og, hvis nødvendigt, omstøder dem.«

Derfor kan Trump blive rasende

Men hvorfor skulle den kommende præsident Donald Trump blive vred over, at Obama og hans administration håber at gennemføre nogle sidste tiltag i hans sidste dage?

Det bliver han, fordi mange af Obamas forslående forordninger er i direkte modstrid med Trumps egne planer, skriver det amerikanske medie Indy100.

Blandt andet har den kommende præsident tidligere fortalt, at han agter at omstøde Obamacare fuldstændig, og han har også tidligere sagt, at menneskeskabte klimaforandringer er en fiks idé, som der ikke er belæg for, mens han allerede har udpeget klimabenægteren Myron Ebell som leder af sit Environmental Protection Agency-overgangsteam.

Hvor Obama og hans administration ønsker at opdatere den såkaldte 'Stream Protection Rule', der skal forhindre vandforurening af minedrift, fastholder Trump, at han ønsker at trække USA ud af den globale klimaaftale, der skal begrænse den globale temperaturstigning og som regulerer olie-, gas- og kulproduktionen.

Svært at rulle dem tilbage

Ifølge det amerikanske medie Washington Post vil det være en længerevarende proces at ophæve føderale direktiver. Derfor vil Trump blive nødt til at smutte gennem en masse smuthuller, hvis han ønsker at rulle nogen af den lovgivning tilbage, som Obama kan formå at få godkendt over de kommende seks uger.

Derudover vil det også kræve, at der bliver skrevet - og lovligt begrundet - nye bestemmelser, hvis forordninger fra Obama-æraen skal ophæves. Det er samtidig en proces, som kan tage næste to år og som måske slet ikke kan klare, at komme under en juridisk lup, skriver Washington Post.

Obama flytter ud af Det Hvide Hus og overlader pladsen i Det Ovale Kontor til Donald Trump den 20. januar.