Snart får briterne nye Brexit-pas. Og de er ironisk nok lavet i Polen

I de næste ti år skal briternes pas produceres i Polen. Den britiske virksomhed, der indtil nu har stået for at udfærdige briternes pas, må nedlægge over 170 stillinger.

Sådan her så de britiske pas ud, inden de blev erstattet af de rødbedefarvede europæiske pas i 1988. Nu skal det gamle design genskabes i de nye britiske pas, som udstedes efter Brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

I årevis har det igen og igen lydt fra Brexit-tilhængere, at et EU-exit kunne redde britiske arbejdspladser og blive et vigtigt opgør med billig arbejdskraft fra Central- og Østeuropa.

Men nu, hvor Brexit er blevet en realitet, er det ironisk nok et fransk-hollandsk firma i Polen, der har fået til opgave at producere briternes ny blå pas. Det var nemlig den billigste løsning.

Det skriver The Times.

Flere virksomheder bød ind på opgaven, da den blev sendt i udbud sidste år, men på grund af EU-regler kunne regeringen ikke se, hvilke firmaer der havde budt på opgaven.

Og således gik det altså til, at en fransk-hollandsk virksomhed med fabrik i Polen scorede en 11-årig kontrakt på 2.300 millioner kroner.

Den britiske virksomhed, der hidtil har produceret landets rødbedefarvede pas, fik imidlertid afslag på opgaven. Virksomheden, der hedder De La Rue, har derfor nu måttet nedlægge over 170 stillinger.

Da regeringen indgik aftalen om at få lavet nye blå pas, svor den, at det kunne skabe 70 nye job i landet, ifølge The Times. Nu er det gået stik modsat.

De nye blå britiske pas vil blive udstedt fra næste måned. Med designet genskabes de pas, som briterne havde, før de blev rødbedefarvede i 1988.

»Ved at vende tilbage til det ikoniske blåt-og-guld-design vil det britiske pas igen være knyttet til vores nationale identitet, og jeg kan ikke vente med at rejse på sådan ét,« sagde indenrigsminister Priti Patel, da hun annoncerede de nye blå pas på et pressemøde lørdag.

På Twitter har det hurtigt affødt spottende kommentarer, at de nye britiske pas skal produceres i Polen.

»Jeg husker ikke sloganet »britiske job til polske arbejdere«, men nu er det ved at ske,« skriver BBC-journalisten Paul Lewis for eksempel på Twitter.