Snæver valgsejr til bulgarsk højreparti

Søndagens parlamentsvalg i Bulgarien gav en sejr til centrum-højre-partiet Gerb, men resultatet giver ikke flertal i parlamentet. Dermed er der fortsat langt til politisk stabilitet i EUs fattigste land.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BULGARIEN: Centrum-højre-partiet Gerb med den tidligere premierminister Boyko Borisov i spidsen ser ud til at have vundet søndagens parlamentsvalg i Bulgarien.

Det viser flere meningsmålinger ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Sejren bliver dog næppe så stor, at Borisov kan danne flertal i parlamentet, og derfor ser den politiske ustabilitet ud til at fortsætte i Bulgarien, der med søndagens valg er oppe på at have haft fem regeringer inden for de seneste to år.

Gerb får med al sandsynlighed omkring 33 procent af stemmerne, mens det regerende socialistparti ser ud til kun at få cirka 16 procent. Med resultatet mangler Gerb stadig 36 til 38 pladser i parlamentet for et flertal.

»Med et så fragmenteret parlament er det vanskeligt at danne en regering, og det rejser også spørgsmålet om, hvor stabil regeringen vil blive,« siger Dimitar Bechev, der er politisk analytiker på London School of Economics, ifølge Reuters.

I 2013 vandt Gerb også parlamentsvalget, da partiet fik 30,5 procent af stemmerne. Her kunne man dog ikke finde sammen med andre partier og gik derfor i opposition og overlod magten til socialisterne, men efter et dårligt europaparlamentsvalg trådte den daværende premierminister, Plamen Oresharskij, tidligere på året tilbage.

Og denne gang er meldingen fra Gerbs leder, at man vil gøre alt, for at sætte sig på regeringsmagten i Bulgarien, selv om situationen er usikker.

»Med dette resultat kan jeg næsten ikke se, hvordan en regering kan dannes,« sagde Boyko Borisov efter søndagens valg, men derefter understregede han ifølge Reuters, at han vil danne koalition og er parat til at tage »alle risici« for at regere landet og undgå yderligere et valg.

Bulgarien kæmper med at løse en omfattende bankkrise og få genoplivet væksten i EUs fattigste land. Flere analytikere mener, at søndagens mudrede valgresultat er udtryk for utilfredshed med de store siddende partier, og valgdeltagelsen var den laveste, siden Bulgarien rev sig løs fra kommunismen.