Smult vande sender tusindvis af migranter mod Europa

Over 8.000 afrikanske migranter og flygtninge blev i weekenden reddet på Middelhavet. Og med stille vejr i området ventes endnu flere overfyldte gummibåde at sætte kursen mod Europa.

To migranter, der er reddet fra druknedøden på Middelhavet og bragt i italiensk havn af NGO-fartøjet »Phoenix«. I EU-systemet cirkulerer et forslag om at oprette lejre i Tunesien og Ægypten, hvorfra de fortrinsvis afrikanske migranter skal søge asyl. Foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters Fold sammen
Læs mere

Vejret er strålende i den centrale del af Middelhavet, og højsæsonen for menneskesmugling af migranter og flygtninge fra Afrika er sat ind. Alene i den forløbne weekend blev 8.360 personer reddet på åbent hav af den italienske kystvagt, af de mange nødhjælpsorganisationer, der opererer i havet ud for Libyen, af skibe tilhørende EUs overvågningsmissioner og af handelsskibe.

Ifølge IOM – Den Internationale Organisation for Migration under FN – tog de 8.360 migranter og flygtninge turen mod Europa fordelt på 55 gummibåde med 110-150 personer i hver samt i tre større træbåde, der hver havde 200 til 500 om bord.

Alle, der blev reddet, har redningsfartøjerne sejlet til Italien, og sådan har det efterhånden været i adskillige år. Migranterne – og de af dem, der er flygtninge – kan, efter at være reddet, ikke sendes tilbage til Libyen, der er en stat i borgerkrig og opløsning.

Migranterne, hvoraf flertallet kommer fra lande i Vestafrika, kan heller ikke sejles til Tunesien – Libyens naboland – selv om Tunesien bør tage imod redningsskibenes passagerer, idet landet ofte geografisk befinder sig tættest på redningsstedet. Men EU har ikke en aftale med den tunesiske regering om, at den skal huse de skibbrudne migranter, og EU ved, at det økonomisk og politisk trængte Tunesien ikke magter at huse alle disse tusindvis af afrikanere under forhold, der ikke er acceptable ud fra EUs målestok.

Aftaler med Nordafrika?

Derfor cirkulerer der i EU-systemet et forslag om at oprette lejre eller centre i Tunesien og/eller Egypten, hvor migranter og flygtninge, som EU tilbageholder på Middelhavet, kan anbringes, og hvorfra de efter planen skal kunne søge om asyl i Europa.

Der har også været forslag i EU fremsat af østaten Malta om at indgå en aftale med Libyen modeleret efter den aftale, som EU indgik med Tyrkiet i marts 2016, om at bremse flygtningestrømmen over Ægæerhavet. Ifølge Malta skal EUs patruljefartøjer operere tættere på den libyske kyst og forstærke samarbejdet med den libyske kystvagt for at standse migrantbådene og sende dem tilbage til Libyen.

Dette forslag har dog ikke nydt fremme, og i stedet arbejder EU på at indgå en aftale med den ene af de tre regeringer i Libyen – nærmere betegnet den såkaldt internationalt anerkendte regering – om at forhindre migranterne i at søge mod Europa. EU vil samtidig bistå den ineffektive og korruptionsramte libyske kystvagt med penge og træning og forsøge sammen med FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) og IOM at udtænke, hvordan alle de afrikanske migranter, der opholder sig i Libyen uden behov for international beskyttelse, kan sendes tilbage til hjemlandene.

Med de knap 8.400 nytilkomne migranter og flygtninge hen over weekenden har eftersøgnings- og redningsskibe nu reddet 32.800 personer siden årets begyndelse. Det oplyser IOM i en pressemeddelelse, der samtidig vurderer, at tallet vil runde 36.000 i løbet af et par dage.

Da højsæsonen som følge af et mere roligt Middelhav kun lige er begyndt, er både den italienske kystvagt, EU og nødhjælpsorganisationerne forberedt på overarbejde i de kommende seks måneder. Allerede tilbage i februar forudså Frontex – EUs grænseagentur – at antallet af migranter og flygtninge, der stævner ud fra Libyen, bliver lige så højt i 2017 som i rekordåret 2016.

»Der var tale om en stigning på 17 procent, så vi havde 181.000 irregulære grænseoverskridelser fra Libyen. Vi må være forberedt på det samme antal,« fastslog lederen af Frontex, Fabrice Leggeri.

900 druknede – indtil videre

I takt med at menneskesmuglerne i Libyen har sendt stadig flere gummibåde og plimsollere mod Europa, har både EU og nødhjælpsorganisationerne skruet op for overvågnings- og redningsoperationerne. Dette øger migranternes og flygtningenes chancer for at blive samlet op, inden de kæntrer, men det betyder også, at redningsoperationerne på den måde fremmer menneskesmuglernes forretning, som Frontex-direktøren har påpeget.

Alligevel er det ikke alle, der overlever turen. Indtil videre er mindst 900 migranter eller flygtninge druknet eller meldt savnet i år ifølge IOMs Missing Migrants Project.

I en af de seneste hændelser, som fandt sted 13. april, skønnes 97 personer at være omkommet i havet ud for den libyske kystby Gargaresh nær hovedstaden Tripoli. 77 mænd, 15 kvinder og fem børn. Alle fra Afrika.