Smoggen hænger fortsat over Beijing

Ti dage før OL er der stadig store problemer med luftforureningen i Beijing. Ifølge de kinesiske myndigheder er alt under kontrol.

Foto: Teh Eng Koon / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forureningen fortsætter med at drille de olympiske arrangører i Beijing, hvor en grå dyne af smog stadig hænger over byen.

Men blot fordi man kan se smoggen den med det blotte øje, betyder det ikke, at her er forurenet:

»Der er en sammenhæng mellem en blå himmel og luftens kvalitet. Men der er ikke nødvendigvis lighedstegn mellem de to. Vi skal bedømme forureningen ud fra videnskabelig fakta, og ikke hvad vi kan se med det blotte øje,« sagde Du Shaozhong, der er vicedirektør for Beijings Bureau for Miljøbeskyttelse, og gentog at luftforureningen er blevet mindre.

Få timer senere kom det kinesiske miljøministerium med nye tal, der viste at Beijing er Kinas tredje mest forurenede by. Og den værst forurenede af de syv byer, hvor der er olympiske konkurrencer.

Alligevel insisterede Du Shaozhong i går på et pressemødet, at forureningen er blevet mindre. Hvis man sammenligner med tallene fra sidste år, er den ifølge miljøbureauet faldet med 20 procent.

I går lå luftforureningsindekset API i Beijing på mellem 105-125. API – Air Pollution Index – er en skala, som man bruger i Kina til at måle luftforureningen.

Skalaen går fra 0-300. Alt under 50 er »fortræffeligt«. Hvis tallet ligger på 51-100 er luften »god«. Og når den rammer 101-150 er den »lettere forurenet«.

Luften var altså lettere forurenet i Beijing i går. I hvert fald hvis man bruger den kinesiske skala.

For kineserne er blevet beskyldt for også at have sænket standarden. Beijing mener, at en API på omkring 100 er acceptabelt til atleterne i de olympiske konkurrencer. Men i følge Verdenssundhedsorganisationen WHOs retningslinjer, er det ikke sundt at være udsat for en API på 50 over længere tid.

Sigtbarheden var visse steder på under en kilometer i Beijing i går. Og under åbningsceremonien af Idrætsfolkenes Landsby i går kunne man ikke se bygningerne fra det nærliggende store olympiske grønne område.

»Nej, det ser faktisk ikke godt ud, men som jeg sagde, var det bedre i går,« sagde svenskeren Gunilla Lindberg, næstformand i Den Internationale Olympiske Komité (IOC), som bor i Idrætsfolkenes Landsby til nyhedsbureauet AP.

»Tirsdag, hvor jeg ankom, var det forfærdeligt. Vi prøver at være forhåbningsfulde. Lad os håbe, vi er heldige under legene, sådan som vi var i Atlanta, Athen og Barcelona,« tilføjede hun.

Ny plan på vej
Beijings Bureau for Miljøbeskyttelse insisterer altså på, at luften er blevet bedre i Beijing. Og at det går den rigtige vej. Ifølge bureauet kan man måle en forandring i luften, efter man for over en uge siden gik i gang med sidste del af en omfattende plan, der skulle drive forureningen ud af byen. Hundreder af fabrikker og byggepladser lukkede, mens halvdelen af byens 3,3 millioner biler er fjernet fra vejene.

Beijings Bureau for Miljøbeskyttelse har dog en endnu strammere plan, der skal sættes i gang, hvis forureningen ikke bliver bedre. Bureauet vil dog ikke bruge ordet nødplan:

»Det er en del af en overordnet strategi, som vi har arbejdet på de seneste ni år. En del af det er en plan med strengere krav, hvis vejret bliver dårligere,« siger Du Shaozhong.

Forureningen har været stabilt høj siden i onsdag, og siden da har Du Shaozhong og miljøbureauet talt om en nødplan. De vil dog stadig ikke fortælle, hvornår situationen er så dårlig, at den skal sættes i gang. Eller hvad den konkret indebærer.

Om hvor mange fabrikker der skal lukkes, og hvor mange biler der skal af vejene i naboprovinserne og Beijing. En del af problemet er nemlig, at vinden kommer fra den forkerte retning. Vinde, der flyver ind over Beijing om sommeren, kommer for det meste fra nogle af de mest forurenede naboprovinser.

Der er kun ti dage til de olympiske lege begynder. Efter at have forberedt sig i årevis, hvordan kan luften så stadig være forurenet, og hvad kan miljøbureauet egentlig gøre ved det, lød et af spørgsmålene på pressekonferencen.

»Vi arbejder hårdt på at forbedre det,« siger Du Shaozhong.

Svært at gøre noget ved
Veerabhadran Ramanathan, en luftforsker, som står i spidsen for en undersøgelse af resultatet af Beijings forureningskontrol, siger, vindens retning og styrke vil være en vigtig faktor, når det drejer sig om, hvorvidt luften vil være ren under legene.

»Der er grænser for, hvad man kan gøre med en lokal udslipskontrol,« siger han. »Vind kan blæse forurening ind fra tusinder af kilometer borte. Omvendt kan manglende vind skabe stillestående forhold i byen, hvilket gør det muligt for forureningen at ophobe sig. Jeg roser den kinesiske regering for at have taget disse skridt lokalt, men sagen er, at vi som videnskabsmænd ved, at det altsammen måske ikke vil komme til at betyde ret meget. Man er i sidste ende prisgivet vinden,« siger Ramanathan fra Scripps Institution of Oceanography ved University of California i San Diego til AP.

Jacques Rogge, formand for ICO har advaret om, at de udendørs udholdenhedskonkurrencer vil blive udskudt, såfremt luftkvaliteten er dårlig. Verdens største distanceløber Haile Gabrselassie fra Etiopien har besluttet ikke at stille op til marathonløbet, fordi byens forurening generer hans åndedræt.