Smogalarm stopper bilister og pizzabagere

Mens myndighederne i Rom og Milano har indført begrænsninger i privat biltrafik, bekæmper en lille italiensk by smoggen ved at slå hårdt ned på forurenende pizzeriaer.

Cyklister har gyldne tider i Milano lige nu: Voldsom smog har fået bystyret til at indføre forbud mod al privat bilkørsel fra kl. 10-16. Foto: Marco Bertorello/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Intet er så godt, at det ikke er skidt for noget. Heller ikke vejret. Og selv om mange nordeuropæiske turister i disse dage givetvis nyder den indtil nu usædvanligt tørre og milde vinter i middelhavslandene, mens de labber D-vitaminer i sig, begynder de høje temperaturer og fraværet af nedbør at skabe alvorlige problemer flere steder.

Det normalt så regnfulde nordvestlige Spanien har juletiden igennem været hærget af skovbrande. Og længere mod øst, i Italien, er luftforureningen i byer som Milano, Rom og Napoli nu så sundhedsskadelig, at myndighederne har været nødt til at indføre skrappe restriktioner i adskillige af italienernes foretrukne aktiviteter, herunder ikke mindst bilkørsel og pizzabagning.

For sidstnævntes vedkommende gælder de, foreløbig, kun i den lille by San Vitaliano, der ligger lidt nord for Napoli og er kendt som »Italiens Beijing« på grund af sine voldsomme smogproblemer. Her har borgmesteren beordret, at alle ovne varmet op med træ eller andre former for biomasse skal være slukket indtil marts, medmindre de lokale pizzeriaer indsætter særlige filtre i deres skorstene. Og med bøder på helt op til 1.032 euro – omkring 7.700 kr. – for »krybbageri« burde det være muligt at overbevise selv de mest påholdende restauratører om det fornuftige i investeringen.

Det bliver væsentligt sværere at løse problemerne i Italiens største byer, hvoriblandt Milano er særligt hårdt ramt på grund af byens naturlige klimaforhold. Tætheden af mikropartikler i den lombardiske hovedstad havde den seneste måned konstant ligget over EUs grænseværdier, da bystyret mandag indførte et tre dage langt forbud mod al privat kørsel i tidsrummet mellem kl. 10 og kl. 16 i forsøg på at tvinge luftforureningen ned på et acceptabelt niveau.

Rom har også vedtaget restriktioner. Her må biler med lige nummerplader blive hjemme i garagen den ene dag, mens forbuddet gælder for ulige indregistreringsnumre den næste. El- og hybridbiler er i sagens natur undtaget. Samtidig har det romerske bystyre indført et partoutkort, der – så længe begrænsningerne varer – giver fri adgang til det offentlige transportsystem formedelst 1,50 euro, ca. 11 kr., om dagen, hvilket normalt er prisen på en enkeltbillet. Det samme skete i Torino.

Bøder og »massemord«

Ikke overraskende har forholdsreglerne fået en blandet modtagelse – både hos almindelige italienere og på politisk niveau. Ifølge nyhedsbureauet ANSA blev der mandag uddelt omkring 300 bøder til ulydige bilister alene i Milano.

Samtidig protesterede Lombardiets regionalpræsident, Lega Nord-veteranen Roberto Maroni, mod de »ineffektive tiltag«, og hans partileder, Matteo Salvini, foreslog, at man i stedet skruer ned for varmen på Italiens mange offentlige kontorer. Andre mente, at myndighederne har reageret alt for sent og for forsigtigt over for luftforureningen. Heriblandt ikke mindst lederen af protestbevægelsen Movimento 5 Stelle, Beppe Grillo, der beskyldte dem for massemord og tog tal fra Istat, Italiens statistiske institut, til hjælp:

»Ifølge Istat er 68.000 flere døde i 2015 end sidste år,« skrev Grillo i sin blog: »Mens regeringen kæmper for at hæve BNP med et halvt procentpoint, vader de hen over ligene af 68.000 italienere,« mener han.

Mindre kan formentlig gøre det. Og mens italienerne håber, at de tre dage lange restriktioner, som slutter natten til torsdag, vil være nok, spejder de længselsfuldt mod himlen.

Men ifølge meteorologerne skal de ikke forvente hjælp fra vejrguderne i form af regn på denne side af nytår.