Smitsom variant af H5N8-fugleinfluenza fundet i Spanien

Farligt tilfælde af fugleinfluenza er konstateret på en andefarm nær Girona i Catalonien.

Foto: DAVID CHANG. Fugleinfluenzaen har spredt sig til flere lande.
Læs mere
Fold sammen

Spanien har konstateret et tilfælde af en stærkt smitsom variant af H5N8-fugleinfluenza på et landbrug i den nordøstlige del af Catalonien. 17.000 ænder vil nu blive tilintetgjort.

Den regionale regering bekræfter torsdag tallene, som først blev offentliggjort af de veterinære myndigheder på laboratorer i Madrid.

Det farlige tilfælde af sygdommen er fundet på en andefarm nær Girona.

Tirsdag blev der fundet en anden variant af sygdommen i en død stork i et nærliggende område.

I alt ni farme i Catalonien er for øjeblikket ved at blive undersøgt som en sikkerhedsforanstaltning.

H5N8 er dødelig for fjerkræ, men er ikke blevet fundet hos mennesker.

Virusset er blevet udbredt i hele Europa og Mellemøsten siden sidste år, hvilket har medført tilintetgørelse af et stort antal fugle.

I Europa er der blevet sporet fugleinfluenza i vildænder i det nordlige Frankrig i efteråret.

Selv om Frankrig er det EU-land med flest fjerkræ, er landets eksport stadig ved at finde sine ben efter et udbrud af fugleinfluenza tidligere i år i den sydvestlige del af landet.

Det førte til et stop af eksporten af ænder og gæs fra regionen. Foie gras-producenter, som står over for deres højsæson, har udtrykt bekymring over de mange europæiske fund af fugle med H5N8.

Verdensorganisationen for dyrehelbred, OIE, har tidligere i november advaret om, at der forventes flere udbrud af H5N8 i Europa.

Siden november sidste år har omkring 40 lande meldt om nye udbrud af fugleinfluenza, siger Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

/ritzau/Reuters