Smedeuddannet socialdemokrat er favorit i Sverige

Socialdemokraterne i Sverige ser fortsat ud til at generobre statsministerposten efter otte år i opposition.

Socialdemokraterne i Sverige ser fortsat ud til at generobre statsministerposten efter otte år i opposition. Fold sammen
Læs mere
Foto: 10300 Maja Suslin / TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Valgstederne har slået dørene op i Sverige til søndagens Riksdagsvalg, og det tyder fortsat på, at Socialdemokraterne kan vende tilbage til magten efter otte år i opposition.

Og Sveriges formentlig kommende statsminister, socialdemokraten Stefan Löfven, var ifølge netavisen expressen.se den første partileder til at afgive sin stemme.

»Det føles rigtig godt. Det er altid højtideligt at stemme. Og særligt nu, hvor vi stemmer på forandring,« siger han ifølge avisen.

Selvom den smedudlærte Löfven står til at blive ny statsminister, er der mange, der allerede nu peger på, at det er det højrenationale parti Sverigedemokraterna, der bliver valgets helt store vinder. Partiet står til at fordoble sit mandattal til op mod 40 pladser i Riksdagen, skriver flere medier.

Sverigedemokraterna, der regnes som Sveriges svar på Dansk Folkeparti, kommer dog næppe til at få samme form for indflydelse, som deres danske søsterparti har haft i Danmark. Partiet er ganske enkelt ikke stuerent i svenskernes og de øvrige partiers øjne, og selv om et samarbejde ville kunne sikre den siddende borgerlige statsminister Fredrik Reinfeldt en periode mere på posten, har han og de øvrige partier sagt nej til at arbejde sammen med de indvandrerkritiske Sverigedemokrater.

Den 57-årige Löfven, der er formet af fagbevægelsen, men som ikke har den store erfaring fra landspolitik, ventes at danne en koalitionsregering med Miljöpartiet og Vänsterpartiet. Hans parti står ifølge en række meningsmålinger, som Expressen har slået sammen, til at få 30,1 procent af stemmerne, mens det næststørste parti kan blive Reinfeldts Moderaterna med 21,8 procent. Tredjestørst forventes Sverigedemokraterna at blive med lige under ti procent af stemmerne.