Smæk giver aggressive børn

En lussing, en endefuld, et rap i den bare… Det kommer tilbage og hævner sig. Ny amerikansk forskning viser, at fysisk disciplinering giver mere aggressiv adfærd hos børnene.

En gennemgang af 2.500 børn, der fik regelmæssige endefulde og andre arter af fysisk afstraffelse i 3-års-alderen var mere aggressive i deres egen opførsel som 5-årige Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At opdrage sine børn med en syngende lussing eller en rap endefuld har været forbudt ved lov i 13 år i Danmark.

Nu leverer amerikanske forskere endnu et argument imod, hvis man alligevel skulle have trang til at stoppe et hysterisk anfald hos sine børn eller en scene i supermarkedet med en hurtig én på kassen eller i rumpetten:

En gennemgang af 2.500 børn, der fik regelmæssige endefulde og andre arter af fysisk afstraffelse i 3-års-alderen var mere aggressive i deres egen opførsel som 5-årige, har forskere fra Tulane University i New Orleans, skriver Time Magazine.

Undersøgelsen publiceredes mandag i tidsskriftet Pediatrics.

- Oddsene for, at et barn var aggressivt som 5-årig var 50 pct. højere, hvis det var blevet slået mere end to gange om måneden før undersøgelsen begyndte, siger en forsker bag, Catherine Taylor.

Forskerne tog højde for alle andre faktorer, der kunne have indflydelse på barnets udvikling; moderens omsorg, brug af alkohol i familien, vold mellem forældrene osv.

Tidligere forskning har vist, at fysisk afstraffelse giver udslag i lavere score i test af opfattelsesevne og intelligens.

50 pct. slår i USA

Af de amerikanske mødre i undersøgelsen meddelte cirka halvdelen, at de brugte fysisk afstraffelse.

Men forskerne fandt, at lussinger, smæk og rap over fingrene indpodede frygt frem for forståelse i børnene. Ligesom den gav børnene et indtryk af, at aggression er en problemløser. Alt i alt var de børn, der fik smæk, mere tilbøjelige til at have hysteriske anfald, slå på andre børn, være krævende og trodsige.

Revselsesretten er i USA – som det var i Danmark omkring 1997 – et ophedet debatemne med to fronter: Dem, der mener, at de har frihed til at opdrage, som de vil contra dem, som mener at fysisk opdragelse er at ligne med vold.

Det amerikanske akademi af børnelæger (AAP) billiger ikke "spanking", som det hedder på engelsk. I stedet støtter det en strategi om "time-outs", at man ignorerer et krævende eller hysterisk barn, samt at man konsekvent arbejder med belønning og kærlig opmærksomhed, når barnet opfører sig som ønsket.