Små og store synder

Skuespilleren Stephen Fry kan ånde lettet op efter (endnu en) blasfemisk udtalelse, mens vort norske broderfolk har kastet sig ud i en kunstkrig fyldt med Majestætsfornærmelser. Mexicanske narkokarteller er nu mere dødbringende end Taleban, IS og al-Qaeda i Afghanistan. Det er Ugens...

Stephen Fry slipper for at blive retsforfulgt for blasfemi, efter han i et irsk TV-shov kaldte Gud for en »gennemført galning« og meget andet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

… gudsbespottelse

Mens vi herhjemme diskuterer for og imod en afskaffelse af den sjældent benyttede blasfemiparagraf, har irsk politi droppet at føre tiltale mod Stephen Fry, der længe har haft en høne at plukke med Vorherre. I et irsk TV-show kom skuespilleren med udtalelser, der fik en seer til at anmelde ham for blasfemi, skriver The Independent.

Da Fry i showet i 2015 blev spurgt, hvad han ville sige, hvis han mødte Den Almægtige, svarede han: »Knoglekræft hos børn? Hvad handler det om? Hvor vover du? Hvor vover du skabe en verden, hvor der er sådan en elendighed, der ikke er vores egen skyld? Det er ikke i orden, det er rendyrket ondskab.«

Endvidere kaldte Fry Gud for »ondsindet«, »lunefuld«, »dum« og »en gennemført galning«.

Irsk politi er dog nået frem til, at tilsviningen ikke har stødt tilstrækkeligt mange mennesker til, at man vil fortsætte efterforskningen.

… kunstopstandelse

I Norges tidligere hovedstad, Bergen, raser kulturdebatten på livet løs. Og stridens omdrejningspunkt? Det er såmænd dronning Sonja.

Byens stolte kunstmuseum, der tidligere hed Permanenten, men nu har fået det mere mundrette navn Kode 1, genåbner 23. maj efter længere tids renovering, og tilløbsstykket er en udstilling af ingen ringere end Hendes Majestæts kunst.

I den forholdsvis unge nation er man ikke bange for at kippe med eget flag, og bergenserne er bestemt deres fortid som hovedstad bevidst. Derfor har beslutningen vakt alt fra diplomatiske om end kritiske kommentarer til noget, der for ømskindede sjæle kunne lugte af majestætsfornærmelse.

En leder i Bergens Tidende (nej, ikke nærværende organ) kalder den for »umusikalsk«, mens tiraderne gjalder fra kunstnere og kunstkritikere, der rent ud sagt mener, at dronningen mangler de kunstneriske evner til at få lov til at genåbne museet – og så endda midt under de i Bergen verdensberømte festspil!

… narkokrig

Var det noget med en rask ferie til Irak eller Afghanistan for at komme væk fra det triste danske majvejr? Nej, men hvad så med Mexico? Måske heller ikke.

Mexico har nemlig passeret begge førnævnte lande og er nu efter Syrien verdens næstfarligste konfliktfyldte område, viser en ny undersøgelse.

Sidste år kostede krigen mellem landets narkokarteller 23.000 mennesker livet, mens krig og uro dræbte 17.000 afghanere og 16.000 irakere. Det fremgår af den årlige rapport Armed Conflict Survey fra International Institute for Strategic Studies, IISS.

Den kedelige statistik er, som Bloomberg citerer IISS-chef John Chipman for at sige, så meget desto mere over­raskende, fordi man i Mexico trods alt ikke har tungt artilleri, kampvogne eller kampfly, men stort set alle dødsfaldene er sket som følge af brug af hånd­våben.