»Små gerningsmænd« slap afsted med uvurderlige tyske juveler for kæmpebeløb

Tyskland er ramt af et af landets største kunstkup. Den statslige Grünen Gewölbe-samling i Dresden blev tidligt mandag morgen plyndret. Gerningsmændene havde lagt en minutiøs plan for at bryde ind i samlingen.

 

Tyve er sluppet afsted med uvurderlige kunstskatte under et frækt kup i det centrale Dresden, i det sydøstlige Tyskland, mandag morgen.

Politiet og museet bag den statslige kunstsamlig med navnet Grünes Gewölbe, fortæller, at videoovervågning har vist, at to såkaldt 'små' indbrudstyve er lykkedes med at stjæle i hvert fald tre juvel-opsatser.

Tyvene smadrede sikkerhedsglasset i de vitrineskabe, som indeholdt opsatser, hvor juvelerne blev vist.

Ifølge politiet omfatter tyveriet tre opsatser, som hver består af mellem 20 og 40 juveler, henholdsvis diamanter og brillianter.

Små gerningsmænd

Indbruddet har udløst en omfattende politiaktion i dele af Tyskland og politiet har på en pressekonference fortalt, at man ikke har bud på konkrete gerningsmænd, men undersøger, om gerningsmændene kan komme fra Berlin, som tidligere har oplevet tilsvarende kunsttyverier, eller muligvis er en gruppe af udenlandske gerningsmænd, som rejser fra land til land for at begå indbrud.

Repræsentanter fra kunstmuseet vil endnu ikke sætte beløb på det stjålne. Men dagbladet Bild har anslået, at det kan løbe op i mere end én milliard euro. Museet slår fast, at værdien af kunsten er langt større, end hvis de stjålne smykker smeltes om og splittes op, som det er frygten vil ske og dermed ødelægge de mange hundrede år gamle kunstgenstande.

Indbruddet blev opdaget af museets egne vagtfolk klokken 04.59 mandag morgen. Vagterne opdagede da på deres overvågningsvideo, at to små gerningsmænd var i gang med at smadre vitrineskabe inde på kunstmuseet. Vagtfolkene alarmerede øjeblikkeligt politiet, som ifølge egne optegnelser ankom udenfor kunstmuseet allerede tre minutter efter. På det tidspunkt var de to gerningsmænd dog allerede forsvundet igen.

Noget tyder på, at det er et velplanlagt kup, som gerningsmændene er lykkedes med. I minutterne inden alarmen gik på kunstmuseet, udbrød der brand i en transformatorstation i det centrale Dresden, i det sydøstlige Tyskland. Branden betød, at strømmen gik i dele af indre Dresden og politiet kan endnu ikke sige, om branden betød, at alarmerne ikke virkede på kunstmuseet.

Det har siden vist sig, at tyvene brød ind gennem et hjørnevindue, hvor det var lykkedes dem at fjerne et gitter foran vinduet, smadre ruden og trænge ind på museet.

Politiet har indledt en omfattende jagt på gerningsmændene til indbruddet på kunstmuseet Grünen Gewölbe i Dresden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sebastian Kahnert/DPA/Ritzau Scanpix.

Blandt de fineste samlinger

Grünes Gewölbe hører til blandt de fineste kunstsamlinger i Tyskland. Samlingen er placeret i det centrale Dresden, hvor museet indeholder en række rigt udsmykkede lokaler, som blandt andet omfatter store mængder guld- og sølvsmykker, ligesom samlingen rummer et stort antal juveler, herunder sjældne diamantsmykker.

Det er endnu for tidligt at konkludere, hvor meget der er blevet stjålet fra samlingen. Det tyske medie Bild melder, at tyvene er gået systematisk efter mindre, men særdeles kostbare effekter, herunder primært guld og juveler, og at værdien af de stjålne effekter kan løbe op i mere end en milliard euro – over 7,5 milliarder kroner.

Det endnu ukendte antal gerningsmænd vidste tilsyneladende, hvad de gik efter. Alle store og tunge genstande blev efterladt, mens guld og juveler blev smidt ned i tasker, hvorefter gerningsmændene hurtigt forlod museet og blev samlet op af ventende flugtbiler.

Transporteret til Moskva

Samlingen af guld, sølv og juveler har haft en omtumlet tilværelse. Under krigen var effekterne gemt af vejen inde i et bjerg for at sikre, at de ikke blev ødelagt af kampene eller luftbombardementer. Det var et rigtigt træk, idet netop Dresden blev udsat for massive bombardementer, hvorunder museet blev ødelagt.

Kunstsamlingen Grünen Gewölbe omfatter blandt andet et stort antal guld- og sølvgenstande samt mange juveler. Her ses den tyske kansler, Angela Merkel, under et tidligere besøg på museet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arnd Wiegmann/Ritzau Scanpix.

De mange kunstgenstande blev under krigen fjernet af de fremrykkende sovjettropper. Smykker, kunst og andre genstande blev transporteret til Moskva, hvor de forblev de næste mange år. Først 13 år efter krigens afslutning blev effekterne returneret – dengang DDR stadig fandtes.

Tysk politi har indledt en omfattende operation, og dele af Dresden er afspærret. Endnu er ingen blevet anholdt trods politikontroller mange steder.