Slutter Sveriges regeringskrise i dag? Vänsterpartiet træffer afgørelse om Löfven

Efter den seneste uges kaotiske forhandlinger beslutter Vänsterpartiet sig i dag for, om det vil bakke op om en liberalt-støttet S-regering i Sverige. Ny statsministerkandidat nomineres kl. 14.

I dag afgøres det, om Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven kan fortsætte som statsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: 11610 Stina Stjernkvist/TT

Efter 48 timers betænkningstid kan socialdemokraten Stefan Löfven igen stå til en sejr i Sverige.

I dag skal Andreas Norlén, Riksdagens formand, nemlig igen høre fra hver partileder i den svenske riksdag, hvem de vil pege på som statsminister. Det gjorde han også i mandags. Herefter vil han nominere en statsministerkandidat omkring kl. 14. Og det kan blive Stefan Löfven.

Hvis altså han har formået at overbevise Vänsterpartiet om at støtte ham.

Det vil partiet give besked om senere i dag, skriver Expressen. Fra Löfven selv lyder det, at han har haft en »god og konstruktiv« samtale med Vänsterpartiet tirsdag, men at han stadig ingen garanti har fået for, at det yderste venstreparti vil støtte hans regering.

»Jeg kan ikke være sikker på det. Det er kun Vänsterpartiet, som kan beslutte det. Bolden ligger nu hos dem,« siger han til Expressen.

I mandags, hvor Andreas Norlén havde sin første runde af samtaler med partilederne, havde Löfven ellers forinden fået overtalt de to borgerlige partier, Centerpartiet og Liberalerna, til at vende sig mod deres egne alliancepartnere, Moderaterna og Kristdemokraterne, for i stedet at støtte ham som statsminister.

Og dermed kunne Socialdemokraterna og Miljöpartiet se frem til endelig at tage regeringsmagten med støtte fra de to borgerlige partier – fire måneder efter det svenske valg, der fandt sted i september.

Men så kom Vänsterpartiet ind i billedet. Det lille venstreorienterede parti satte mandag nemlig en i hvert fald midlertidig stopper for den liberalt-støttede regering.

Hvis Vänsterpartiet skulle støtte regeringsbuddet, måtte Löfven først ændre forslaget til det regeringsgrundlag, som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna havde udfærdiget, lød det.

Löfven havde nemlig lovet både Centerpartiet og Liberalerna, at han ikke ville samarbejde med Vänsterpartiet.

Jens Holm, riksdagsmedlem for Vänsterpartiet, har til SVT sagt, at regeringsgrundlaget var både absurd, uacceptabelt og direkte provokerende:

»For mig at se er det helt afgørende, at Vänsterpartiet fortsat skal være et relevant parti i svensk politik og kunne forhandle med en fremtidig regering og få gennemslag med vores politik,« siger han til SVT.

Vänsterpartiet skal fortælle Andreas Norlén, hvad de har besluttet omkring kl. 10. Hvis Vänsterpartiet ender med at afvise Löfven, øges sandsynligheden for, at svenskerne må til nyvalg, skriver Aftonbladet. Norlén har nemlig annonceret, at partierne skal nå til enighed inden 23. januar.

Hvis Vänsterpartiet stemmer nej til Löfven, har han kun 167 mandater i ryggen – og dermed ikke nok til et flertal, ifølge Ritzau.

Hvis en statsministerkandidat bliver nomineret klokken 14, skal riksdagen samles igen på fredag for at stemme ja eller nej til ham.

Sverige gik til valg 9. september, og Socialdemokraterna blev her det største parti. Næststørst blev Moderaterna og derefter det indvandringskritiske Sverigedemokraterna.

To regeringsbud er siden da blevet stemt ned i Riksdagen. Først et regeringsbud med en mindretalsregering under ledelse af Ulf Kristersson, bestående af Moderaterane og Kristdemokraterna – dernæst et regeringsbud under ledelse af den hidtidige regering under Stefan Löfvens Socialdemokraterna og Miljöpartiet.