Slut med ydmygelse: Sådan skal narkokongen »El chapo« holdes bag tremmer

Mexicos Joaquín »El Chapo« Guzmán er lidt af en udbryderkonge, så nu har myndighederne grebet til hårdere midler for at forhindre en flugt.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var præsident Enrique Peña Nieto selv, der 8. januar triumferende breakede nyheden om, at Mexicos mest eftersøgte mand, Joaquín »El Chapo« Guzmán, igen var under lås og slå. Peña Nieto vil imidlertid også blive holdt personligt ansvarlig, hvis det igen – for tredje gang – skulle lykkes den berygtede narkoboss at flygte fra fængslet. Og for at undgå endnu en pinlig ydmygelse bliver der tilsyneladende ikke taget noget chancer i El Centro Federal de Readaptación Social Número 1, også kendt som »El Altiplano«, hvor »El Chapo« nu atter logerer.

Første skridt har været at gardere sig mod den metode, narkobossen brugte i forbindelse med sin seneste flugt i juli sidste år, da han forsvandt ned i en 1.500 meter lang tunnel via et hul under cellens brusekabine. Gulvet under cellerne er blevet forstærket med stålarmering og fundamentet under hele fængslet udstyret med sensorer. Samtidig skulle opsættelsen af omkring 1.000 nye overvågningskameraer gøre det umuligt at udnytte blinde vinkler som i forbindelse med sommerens flugt.

Et andet vigtigt element i den øgede sikkerhed er, at »El Chapo« ikke længere har sin egen celle, men konstant og uden noget fast mønster flyttes rundt i fængslet. Under sine første fem dage tilbage bag tremmer måtte han således skifte logi syv gange.

Hertil kommer oprettelsen af en elitegruppe bestående af fængselsbetjente på 35 mand, der også selv er under overvågning. De får hjælp af en flok særligt trænede politihunde, der formentlig er den mest pålidelige del af beredskabet.

Præsident lover »hurtig« udlevering

For det menneskelige element vil også i forbindelse med de nye sikkerhedsforanstaltninger være kædens svageste led. »El Chapo« har tidligere givet prøver på sine formidable korrumperingsevner – ikke færre end 62 ansatte var indblandet i hans seneste flugt – og eksperter vurderer, at det blot vil være et spørgsmål om tid, før det igen lykkes ham at bestikke og true sig ud i friheden.

 

Det er formentlig ikke mindst denne stiltiende erkendelse af egen afmagt, der fredag fik præsident Peña Nieto til love en hurtig behandling af amerikanske krav om at få narkobossen udleveret til retsforfølgelse nord for grænsen. Peña Nieto, der tilhører Mexicos nationalistiske – og førhen nærmest enevældige – Partido Revolucionario Institucional, havde ellers gjort op med sin konservative forgænger, Felipe Calderóns, mere USA-venlige politik på området. Nu er han åbenbart kommet på andre tanker. Men selv med de nye signaler fra Los Pinos-paladset vil udleveringssagen tage mange måneder og måske helt op til et år.

Mexico er – med sine oplagte mangler – et retssamfund med garantier, der også gælder for narkobosser, og »El Chapo« har en hær af advokater ansat til at udnytte dem, som er fuld i gang med at trække sagen i langdrag.

Der er, med andre ord, lagt op til en nerve­krig, hvor tiden arbejder til narkobossens fordel. For ingen er i tvivl om, at han vil forsøge at flygte igen. Ifølge mentalundersøgelser er det eneste svage punkt i »El Chapos« ekstremt kontrollerede personlighed hans ubændige frihedstrang.