Slut med »Nigeria-mails«? Manden bag millionsvindel er anholdt

En mand, der mistænkes for at stå bag et netværk, der har franarret op mod 400 millioner kroner fra folk i hele verden, er nu anholdt i Nigeria.

Det er blevet let at teste sig selv for alverdens sygdomme ved at få lavet en gentest. Det har journalist Julie Jo Boding fået gjort. Nu har hun fået svarerne på mail. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste af os har modtaget dem. Mails og henvendelser på sociale medier fra afsendere, der udgiver sig for at være nogle andre, og som handler om alt fra arvesager til lotto-gevinster og ægteskabstilbud. Alle med det til fælles, at man som modtager skal overføre et ofte stort beløb til en konto.

Men nu er der – måske – sat en stopper for de fuskede mails.

I hvert fald har Interpol i samarbejde med de nigerianske myndigheder anholdt en mand, som mistænkes for at være hovedbagmanden bag fupnumrene. Det oplyser Interpol ifølge BBC.

Fupnumre til 400 millioner kroner

Der er tale om en 40-årig topsvindler, der går under navnet ”Mike”, og som mistænkes for at stå i spidsen for et netværk af 40 personer, der sammenlagt har forsøgt at fuppe folk over hele verden for mere end 60 millioner dollars svarende til 400 millioner kroner.

»I et tilfælde, blev et mål narret til at betale 15,4 millioner dollars (102 millioner kroner, red.),« oplyser Interpol ifølge BBC i en udtalelse.

Svindler-netværket har ifølge Interpol primært brugt en fremgangsmetode, hvor de har udgivet sig for at være enten små eller mellemstore virksomheder eller højtstående direktører rundt om i verden. I mails har de under deres falske identitet sendt instruktioner til virksomhedernes kunder om, hvordan kunderne skal overføre beløb til »virksomhedens« en bankkonto.

Fup-mailsene er blevet døbt »Nigeria-mails«, fordi det tidligere har vist sig, at mange af afsenderne gemmer sig i det afrikanske land.

»Ledende medarbejder« i Danmark snydt

Herhjemme har flere uheldige danskere de seneste år stået frem med historier om, hvordan de har modtaget mails, der så særdeles pålidelige ud, og derfor i bedste tro har overført store pengesummer. Og det er langt fra kun almindelige danskere, der er blevet narret af fupnummeret.

I maj i år kom det frem, at en »ledende medarbejder« i Patent- og Varemærkestyrelsen, der hører under Erhvervs- og Vækstministeriet, ligeledes blev narret til at sende ikke mindre end 6,7 millioner kroner til en kinesisk bank. Betalingen var ifølge mailen for aktier i et kinesisk firma, og det blev betonet i den, at overførslen skulle foregå i fortrolighed. Fejlen blev dog opdaget i tide, så transaktionen blev stoppet, og sagen blev meldt til politiet.