Slut med kram og håndtryk: Sådan hilser du efter myndighedernes nye coronaopfordring

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at danskere afholder sig fra at give hånd og kramme. Men heldigvis er der mange andre måder at hilse på hinanden på. Her er nogle eksempler.

 
Få overblik over coronavirussen, som spreder sig verden over, i videoen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters, Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verden over advarer sundhedsmyndigheder pludselig mod at kysse, kramme og give hånd af frygt for coronavirussmitte, og selv Sundhedsstyrelsen i Danmark har i dag anbefalet folk at afholde sig fra at give håndtryk og kram.

Men det afholder (heldigvis) ikke folk fra at sige hej til hinanden.

Mens over 95.000 mennesker er blevet smittet med coronavirus på verdensplan, og flere end 3.200 er døde af det, er folk begyndt at udtænke nye måder, som de kan hilse på hinanden på. For med både kys, kram og håndtryk kan virussen nemt transporteres fra én person til en anden.

Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer, afslog forleden at give hånd til kansler Angela Merkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix.

Her er nogle eksempler på, hvordan man i stedet kan sige goddag og farvel i en coronaramt verden.

Hånden på hjertet

Det er en klassiker i flere lande, at man i stedet for at række hånden ud til et håndtryk, lægger den over hjertet af respekt for den anden person. Så kan man for eksempel tilføje et lille nik. Og der er lignende variationer af denne hilsen.

Dyrker du yoga, ved du for eksempel nok, hvordan man laver den hinduistiske namaste-hilsen med håndfladerne presset mod hinanden foran brystet og fingrene rettet mod himlen. Og går du til karate, kender du måske til den kinesiske variant: I brysthøjde lægger du en flad venstre hånd over din højre knyttede næve.

Albuestød

I USA er vicepræsidenten Mike Pence, som er ansvarlig for landets indsats mod coronavirus, også begyndt at benytte sig af en ny hilsen: Albuestødet. Her menes der altså ikke den slags albuestød, der kan sende chok helt ud i fingrene, når man slår albuen ind i noget hårdt.

Nej, han er i stedet at begyndt at støde sin albue imod andre menneskers albuer, når han vil sige hej. Det ser sådan her ud:

USAs vicepræsident, Mike Pence, som leder den amerikanske indsats i bekæmpelsen af coronavirussen, hilser her med albuen. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Ryder/Reuters/Ritzau Scanpix.

Og det er ikke kun Mike Pence, der benytter sig af den hilsen. I Nebraska hilste en række sundhedseksperter for nyligt på guvernøren Pete Ricketts på nøjagtigt samme måde.

Øjenkontakt
Det er måske gammeldags, men det er også nemt, og du kommer helt sikkert ikke til at se dum ud. Se din ven i øjnene, tilføj et vink eller et nik, og den skulle være hjemme.

Fodbump
Fodbumpet, som Berlingskes journalist har valgt at døbe denne hilsen, kunne til forveksling ligne et dansetrin fra en square dance-turnering. Og måske er det grunden til, at den er gået viralt på sociale medier. Både i Kina, Iran og Nigeria er folk blevet filmet, mens de hilser på hinanden med fødderne først.

Klap på skulderen
Det siger sig selv, at du i stedet for at give hånd, bare kan give et skulderklap.

Og allervigtigst: Vask dine hænder

Selv om du stopper med at røre ved andre mennesker, er det stadig – teknisk set – muligt at få coronavirus ved at røre ved overflader, som andre mennesker med coronavirus har rørt, hvis du bagefter rører ved dit ansigt.

Derfor skal du uanset hvad vaske dine hænder ofte og gerne i 20 sekunder ad gangen med varmt vand og sæbe. Har du ikke mulighed for det, så afsprit dem med et desinficerende middel. Det er der blevet lavet en vietnamesisk sang om, som har taget verden med storm.

Hør den her: