Sluk for Gurli Gris: For meget skærmtid kan føre til forsinket udvikling hos børn

Tilbringer et barn for meget tid foran skærmen, kan det føre til en langsommere udvikling, viser et nyt studie fra Canada. Britiske forskere kritiserer dog studiet for at være for ensidigt.

For meget skærmtid kan skade børns udvikling, men hvornår er for meget for meget? Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Tænd for Gurli Gris, og dit barn er godt underholdt i et stykke tid.

Men pas på! For er et barn for lang tid foran skærmen, kan det føre til en forsinket udvikling – både i forhold til sproglige og sociale evner. Det viser et nyt stort studie fra Canada, som er blevet beskrevet af blandt andre BBC.

Fra 2011 til 2016 blev over 2.400 børn fulgt af et hold forskere fra University of Calgary og Alberta Children’s Hospital Research Institute. I den tid blev deres mødre bedt om at udfylde skemaer for at dokumentere deres børns skærmtid og samtidig udfylde spørgeskemaer om børnenes evner og udvikling, når de fyldte to år, tre år og fem år.

De blev blandt andet bedt om at svare på, om børnene kunne udføre en række opgaver, såsom at tegne cirkler eller firkanter, danne sætninger eller kopiere adfærd. Der blev i studiet også taget hensyn til børnenes søvnmønstre, og hvorvidt de havde bøger at læse.

Skærmtid kategoriseres i studiet som TV-programmer, film, videoer, spil, og at bruge en computer, tablet, telefon eller anden skærmteknologi.

I gennemsnit sad toårige cirka 17 timer om ugen foran skærmen. Når de fyldte tre, sad de ugentligt cirka 25 timer foran skærmen, og som femårige, efter de var begyndt i skole, var forbruget faldet til 11 timer om ugen.

Ifølge studiet var tendensen klar: Des mere tid børn sad foran skærmen, jo værre klarede de sig i de vedlagte spørgeskemaer, som mødrene udfyldte. Dem, der brugte mere tid foran skærmen, da de var to år gamle, klarede sig værre i test end de øvrige børn, når de var tre år gamle. Fordi:

»Når små børn kigger på skærme, går de måske glip af vigtige muligheder for at øve sig i og tilegne sig interpersonlige, motoriske og kommunikative evner,« står der i rapporten.

Det er dog ikke alle forskere, der er enige i denne konklusion, skriver The Guardian. En række eksperter har over for den britiske avis kritiseret studiet for at være mangelfuldt. Det undersøger nemlig ikke, hvad børnene bruger skærmene til og tager heller ikke højde for, at der er en række andre faktorer, som kan påvirke børns udvikling.

Ifølge dr. Max Davies, der arbejder for det britiske Royal College of Paediatrics and Child Health, peger meget anden forskning på, at børns søvnmønstre for eksempel har større indflydelse på udviklingen:

»Faktisk viser forskningen, at udviklingen påvirkes mindre af skærmtid end af god søvn, højtlæsning for barnet og positivitet fra forældrene,« siger han til The Guardian.

Royal College of Paediatrics and Child Health – der på dansk kan oversættes til Universitetet for Pædiatri og Børnesundhed – har tidligere på måneden udgivet et studie, der konkluderer, at skærmtid ikke er ubetinget dårligt for børns udvikling, så længe forældre sørger for, at børnene får tilstrækkeligt søvn, motion og familietid.

Men hvornår er for meget skærmtid så for meget? Forskere og eksperter er tilbageholdende med at sætte tal på dette, fordi de ikke mener, at det er blevet studeret grundigt nok endnu. Også det nye studie afholder sig fra at komme med anbefalinger.

I Danmark har Sundhedsstyrelsen anbefalet, at skærmtid begrænses – men ikke oplyst noget om hvor meget.

Det danske site Sundhedsplejersken.dk anbefaler dog, at nul- til treårige maksimalt bruger 35 minutter foran skærmen i hverdagen, og måske lidt længere i weekender og under ferier. Samme råd lyder fra Red Barnet.

Når barnet er mellem fire og syv år, anbefaler både Red Barnet og Sundhedsplejersken, at skærmtiden begrænses til et sted mellem 30 og 60 minutters skærmtid om dagen.

I USA frarådes det helt, at barnet bruger tid foran skærmen i de første 18 måneder, medmindre der skal videochattes med for eksempel bedsteforældre og anden familie, skriver BBC. I Canada frarådes det, at børn op til to år bruger tid foran skærmen.