»Slap af, vi klarer det fint,« sagde Trump: Men hans ekspert advarer om »det næste Italien«

Mens præsident Trump forsøger at berolige amerikanerne ved at sige, at der er styr på coronavirussen, er hans ekspert i smitsomme sygdomme begyndt at tale med pressen om situationen i væsentligt mere alvorlige vendinger.

Donald Trumps rådgiver og ekspert i smittesygdomme, Anthony Fauci (i midten af billedet), er ikke helt så optimistisk som præsidenten: »Det værste er stadig foran os«, siger han om coronavirussens udbredelse i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix

Præsident Donald Trump indtog søndag endnu engang talerstolen på et pressemøde i Det Hvide Hus med en simpel besked: Regeringen har styr på den coronavirus, der nu har smittet mindst 2.900 amerikanere fordelt over 49 ud af 50 delstater i USA.

»Slap af,« sagde præsidenten henvendt til de panikslagne amerikanere, der var faret ud i landets supermarkeder for at hamstre dåsemad og håndsprit henover weekenden:

»Vi klarer det fint.«

Men hans egen rådgiver og ekspert i smitsomme sygdomme, Anthony Fauci, havde en noget anden besked, da det blev hans tur til at tale på pressemødet, skriver The Guardian. Han forklarede, at »det værste stadig er foran os«, og at helbredskrisen i USA nu er nået et »meget, meget kritisk punkt«.

Det er ikke første gang, at Fauci bruger væsentligt mere alvorlige vendinger end Det Hvide Hus.

Mens Trumps regering forsøger at berolige den amerikanske befolkning, er Anthony Fauci blevet interviewet flere gange søndag. På CBS News advarede han om, at USA kan blive »det næste Italien«, hvis ikke folk holder op med at gå ud på restauranter og barer, og han ville ikke udelukke, at et landsdækkende såkaldt lockdown er på vej.

»I et stykke tid kommer vores liv ikke til at være, som det plejede at være i USA. Det må vi bare acceptere, hvis vi vil gøre det, der er bedst for den amerikanske befolkning,« sagde han ifølge Financial Times.

På CNN fortalte han, at det var muligt, at hundredtusindvis af amerikanere – eller flere – kan dø af covid-19, og på NBC bad han amerikanerne om at forberede sig på at skulle gøre »væsentligt mere, end de gør nu«.

Sundhedskriser siden 1984

Fauci har siden 1984 været direktør for USAs National Institute of Allergy and Infectious Diseases og har for skiftende regeringer blandt andet håndteret sundhedskriser som hiv-/aids-krisen i 80erne og 90erne, sars og svineinfluenzaen H1N1.

På pressemødet søndag opfordrede Donald Trump amerikanerne til at stoppe med at hamstre i landets supermarkeder. Han sagde, at han tidligere på dagen havde talt med flere af landets grossister.

»De har faktisk bedt mig om at spørge, om »I kan købe lidt mindre, tak?« Det troede jeg aldrig, jeg skulle høre,« sagde præsidenten på pressemødet, inden han uddybede, at der ikke var mangel på fødevarer i landet:

»Spis en god middag, slap af,« sagde han ifølge The Guardian.

Imens lukkede barer, restauranter, natklubber og teatre ned i Los Angeles og New York. Det meddelte byernes borgmestre, Bill de Blasio og Eric Garcetti, natten til mandag dansk tid. Det sker for at bremse spredningen af coronavirus.

Den førende amerikanske sundhedsmyndighed, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), har også anbefalet, at folk på landsplan aflyser alle forsamlinger og arrangementer med 50 personer eller flere på gæstelisten – festivaler, parader, bryllupper og sportsarrangementer – i de næste otte uger.

Anbefalingen gælder dog ikke skoler og virksomheder, skriver The Guardian.

24 delstater har dog allerede bebudet skolelukninger, selv om præsidenten ikke har anbefalet det. Han har fået hård kritik for sin håndtering af coronavirussen – især, fordi der på landsplan stadig mange steder mangler det helt nødvendige testudstyr, som lægerne har brug for.

Derfor frygter eksperter også, at antallet af smittede kan være langt højere, end myndighederne ved.

Vicepræsident Mike Pence, som står i spidsen for landets indsats mod coronavirussen, erklærede søndag aften, at et nyt testprogram ville blive iværksat på landsplan i de kommende dage og lovede, at der i de næste uger vil blive udført 1,9 millioner test på landets 2.000 laboratorier.