Slangemanden er en lykke og et mareridt for Københavns Universitet

Han er 51 år, men ser 20 år yngre ud, måske fordi han indsprøjter sig med slangegift. Københavns Universitet samarbejder med ham, men vil gerne have, at han er mere tys-tys.

Arkivfoto. Københavns Universitet samarbejder med 51-årige Steve Ludwin, der i tæt på 30 år frivilligt har indsprøjtet sig selv med slangegift. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ye Aung Thu

Forskerne på Københavns Universitet har længe gået stille med dørene, men guderne skal vide, at Steve Ludwin ikke gør det nemt for dem.

I tæt på 30 år har Ludwin indsprøjtet sig selv med nogle af de farligste slangegifte, bl.a. fra den sorte mamba, og siden 2013 har Københavns Universitet samarbejdet med ham og målt hans ophobning af antistoffer og studeret hans helbred. Målet er at finde en bedre og billigere måde at producere modgift mod slangebid, men det skulle helst foregå tys-tys, for universitetet vil ikke anspore andre til at gøre noget så livsfarligt.

Men Ludwin er ikke meget for på tys-tys. Sidste år besluttede han at fortælle CNN om det, og mandag gik han i studiet hos BBCs morgenprogram »Today«, som har otte mio. ugentlige lyttere. Han gjorde reklame for en ny udstilling om giftige dyr på Natural History Museum i London og optrådte som levende udstillingsgenstand, som kuratoren præsenterede ham.

»Du ser utrolig sund ud,« indledte studieværten med at udbryde. »Hvor gammel er du?«

»51 år,« svarede Ludwin.

»Du ligner en på 30 … Kan det have noget at gøre med slangegiften,« spurgte værten.

»Muligvis. Slangegift kan have positive bivirkninger,« svarede Ludwin, som tidligere har fået målt sin fysiske alder til 20 år yngre, end han egentlig er.

Interviewet vendte senere tilbage til hans fitte fysik, og hvis østafrikanske lande i de kommende dage oplever et run på sort mamba - så er forklaringen her.

Det er den slags, som Københavns Universitet gerne vil undgå. For Ludwin repræsenterer et dilemma, som den ledende forsker i projektet, Brian Lohse, sidste år fortalte CNN.

På den ene side indsprøjter han sig selv med en cocktail af 12 forskellige gifte, bl.a. sort mamba og kobra, og han gør det frivilligt og uafhængigt. Hans krop producerer antistoffer mod giftene, og forskerne kan høste de antistoffer og måske gøre, hvad medicinalindustrien ikke gider gøre, fordi det er lavprofitabelt - masseproducere kunstig modgift mod slangebid.

Slanger bider årligt verden over op mod 5,5 mio. mennesker, 90.000 dør af det, og 300.000 bliver handicappede, og det er fortrinsvis fattige i de fattigste lande, som en opgørelse fra Sri Lanka viser.

»Så Ludwin er enestående,« som Lohse sagde til CNN. »Uden ham ville det ikke være muligt at gøre, hvad vi gør.«

På den anden side er Ludwin også lettere gakkelak, for han gør noget, som svarer til hyppigt at springe ud fra et kirketårn, og universitet vil ikke stå som som accept af ideen.

»Vi ansporer ham på ingen måde til at gøre det. Det er livsfarligt. Det er oplagt, at han kan dø af det,« som Lohse sagde.

Men foreløbigt er Steve Ludwin det modsatte af død og på en turne for at fortælle om sit livs projekt - og måske sin døds.