Slagtilbud på olie fra Venezuela til nabolande

Venezuela vil lade de latinamerikanske lande betale for olie med serviceydelser og landbrugsvarer, siger præsident Hugo Chavez på oliekonference i Cuba.

Venezuela vil først og fremmest tilgodese de andre latinamerikanske lande, når det olierige land skal afsætte sit sorte guld. Det sagde den venezuelanske præsident, Hugo Chavez, fredag på en oliekonference i den cubanske by Cienfuegos.

Chavez tilføjede, at flere latinamerikanske lande kan få en ordning på linje med Cuba og betale med landbrugsvarer eller serviceydelser i stedet for at skulle lægge kontanter på bordet. Cuba har i årevis forsynet Venezuela med læger som led i betalingen for olie.

Det er dog fortsat USA, der er den største importør af venezuelansk olie. Men amerikanerne har ikke de samme favorable købsvilkår, som flere latinamerikanske lande nyder godt af. Den såkaldte Petrocaribe-aftale giver latinamerikanske lande lov til at betale for den venezuelanske olie over en 25-årig periode med kun 1 procents årlig rente, så længe olieprisen er over 40 dollar tønden. I øjeblikket ligger olien og flirter med en pris på omkring 100 dollar tønden.

/ritzau/AP